Стокхолмски синдром в семейството – защо възниква симпатия към мъжа насилник

Мария
Написана от Мария януари 31, 2016 01:14

Стокхолмски синдром в семейството – защо възниква симпатия към мъжа насилник

Отношенията между мъжа и жената изглеждат абсурдни и неподдаващи се на логиката, когато жената не се съпротивлява на насилието, на моралното и физическо издевателство на нейния мъж.

И не само не се опитва да се спаси от агресивното поведение на съпруга си, но и защитава своя мъчител пред околните. Това парадоксално поведение на жертва психолозите свързват със стокхолмския синдром.

Какво кара жените да изпитват дълбоки чувства към деспотите и към тираните? Какво е особеността на този феномен и как се проектира в семейните отношения?

Стокхолмски синдром – история на поява на феномена

За първи път този термин бил използван през 1973-та година за обозначаване на анормалното поведение на 4-ма заложници. Терористите дълго време държали в плен в швейцарска банка 3 девойки и 1 юноша.

Бандитите ги заплашвали с мъчителна саморазправа, ако правителството не им предостави определена сума пари като откуп и не освободи техен приятел от затвора.

След 5 дни полицаите разработили план и нахлули в сградата на банката, за да обезоръжат терористите. Но жертвите започнали внезапно да защитават атентаторите и да твърдят, че нищо лошо не са им направили.

Няколко години по-късно, след поставянето на присъдата на съда освободените вече заложници продължавали да молят за амнистия на престъпниците.

След години дори една от заложниците, вече зряла дама, се развела със съпруга си и се заклела във вярност на рецидивиста, който 5 дни заплашвал живота ѝ. След 10 години, дори се сгодили.

Година по-късно е имало и друг подобен случай, който шокирал обществеността. През 1974 година терористична организация отвлича внучка на американски милиардер.

Младата жена била държана в шкаф 2 месеца и била многократно изнасилвана. След като семейството изпълнило изискванията на терористите, тя отказала да се върне у дома.

И се присъединила към терористите и започнала да участва в престъпната им дейност.

Причини за стокхолмския синдром

Парадоксалното поведение заинтересовало психиатрите, които доказали, че продължителното емоционално сътресение повлиява на подсъзнанието на жертвата, като променя кардинално отношението ѝ към агресора.

Първоначално заложниците изпитват страх, антипатия към престъпника, а след това възниква симпатия.

Пострадалите постепенно се привързват към измъчващия ги, който оправдава пред тях своето поведение с липсата на пари, обида към действащата власт, тежко детство.

Жертвата се сближава с агресора, опознава го като човек и започва да му съчувства.

Стокхолмски синдром в семейството

Класически пример за този феномен в бита – агресивното отношение на мъжа-тиранин към жената на фона на абсолютната ѝ търпимост. Такъв мъж психолозите сравняват с терорист, а жената със заложница.

Потърпевшата понася редовните унижения, заплахи, побои и същевременно оправдава своя палач, но не се решава на развод. Често жертвата на насилието обяснява своето поведение с:

• Финансова зависимост от мъжа;
• Липса на собствено жилище;
• Желание да отгледа детето в пълноценно семейство;
• Страх от осъждане и критика от околните;

Най-често жертви на такива мъже стават жени с комплекс за малоценност, който се съпровожда с липса на самоувереност, ниска самооценка и усещане за липса на достойнство.

Жената, страдаща от издевателствата на мъжа, възприема случващото се като полагащо ѝ се и защитава насилника пред роднини, приятели и познати.

Помощ при стокхолмски синдром

Потърпевшата не осъзнава случващото се и смята своето поведение за логично, поради тази причина в такава ситуация човек рядко търси помощ от психолог.

Но ако станете свидетели, че ваши близки се сблъскат с този синдром, спешно вземете мерки, не оставайте равнодушни към чуждата тъга.

Стокхолмски синдром в семейството – защо възниква симпатия към мъжа насилник
4.6 (91.38%) 65 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 31, 2016 01:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи