Стрептококов фарингит

Калина
Написана от Калина август 16, 2014 07:39

Стрептококов фарингит

Акценти:

  • Стрептококов фарингит
  • Какви са симптомите?
  • Как се лекува?
  • Заразно ли е?

Свързани:

Какво представлява стрептококовия фарингит?

Стрептококов фарингит представлява заразно заболяване, причинено от инфекция с стрептококови бактерии. Симптомите на клиничното състояние обикновено са висока температура, възпалено гърло, подути лимфни възли в областта на шията и зачервяване и подуване на гърлото и сливиците. Бели и жълти петна по сливиците също често се появяват. Симптомите при стрептококов фарингит могат да бъдат леки или да са по-добре изразени.

Заболяването е най-често при деца в училищна възраст и тийнейджъри с най-голяма честота между 5 и 15-годишна възраст. Смята се, че приблизително от 15% до 40% от случаите на стрептококова инфекция на гърлото са причинени от бактерията Streptococcusspр.

Възрастните също могат да развият инфекцията, макар и това да не е толкова често. Заболяването се проявява най-често в периода от края на есента до началото на пролетта. Тя е по-широко разпространена по време на учебната година, когато големи групи от ученици присъстват в затворено пространство.

Въпреки че стрептококите са най-честата причина за бактериална инфекция на гърлото. Важно е да се отбележи, че повечето случаи на възпалено гърло са поради вирусна инфекция /причинена от вирус/.

А вирусните инфекции се подобряват от само себе си и не е необходимо лечение с антибиотици. Но е важно е да се диагностицира наличие на стрептококова инфекция в гърлото, за да се предотвратят потенциални усложнения.

Какви са причините?

Причинява се от инфекция с стрептококи от група А и по-специално от Streptococcuspyogenes. Стрептококовата инфекция засяга фарингеалната тъкан и причинява локализирана възпалителна реакция.

Тези бактерии често се откриват в гърлото или върху кожата и причиняват други заболявания както и импетиго /инфекция на кожата/. Някои хора са носители на стрептококи група А върху кожата или в гърлото и не проявяват никакви признаци или симптоми на заболяването

Заразен ли е стрептококовия фарингит?

Стрептококовата инфекция в гърлото е заразно заболяване, което се предава чрез близък контакт със слюнката или носните секрети от инфектиран човек, обикновено под формата на капчици във въздуха.

Поради тази причина инфекцията най-често се развива, когато хората са в непосредствена близост един до друг, както в училищата, университетите и в домакинствата. Много рядко огнище на стрептококова инфекция може да бъде определена храна.

Лечение на стрептококов фарингит у дома

В повечето случаи лечението на инфекцията може да се осъществи и в домашна обстановка, тъй като усложненията са изключително редки:

  • Пийте много течности, за да избегнете обезводняване. Треската може да увеличи загубата на течности, а болезненото преглъщане може несъзнателно да ви откаже от пиенето на течности. Затова трябва да вземете мерки, за да предотвратите обезводняването. Можете да пиете топли бульони, които са солени и така няма да губите вода. Разтворите, съдържащи захар, също са полезни, тъй като помагат на организма да абсорбира течностите по-бързо. Избягвайте кофеина, защото това може да доведе до изхвърлянето на част от водата в тялото. Понякога студените напитки и сладоледът могат да подобрят състоянието на засегнатия.
  • Гаргарата със солена вода е също така полезна – сложете около 1 до 2 чаени лъжички в чаша топла вода.
  • Адекватната почивка и добрият сън ще ускорят възстановяването.
  • Билковият чай от женско биле ще облекчи значително болките в гърлото.
  • Болкоуспокояващите като например парацетомол и ибупрофен за ефективни за свалянето на температурата и за контролирането на болката.
Стрептококов фарингит
4.5 (89.87%) 77 глас[а]

Калина
Написана от Калина август 16, 2014 07:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи