Стресът напълно неутрализира ползата от диетата

Мария
Написана от Мария октомври 14, 2016 05:54

Стресът напълно неутрализира ползата от диетата

Акценти:

  • Апетит - влияние
  • Хормони - подмладяване
  • Преяждане - предразположеност

Свързани:

Ето защо диетата и стреса са абсолютно несъвместими

Всякакви нарушения на психологическия баланс – стрес, депресия и повишена тревожност – могат напълно да неутрализират цялата полза от здравословното хранене, предупреждават изследователи от Университета на щата Охайо.

Нови констатации дават нов поглед върху това как умственото състояние влияе на физическото ни благоденствие.
Учените поканили за участие в изследването 58 жени, 38 от които по-рано прекарали рак на гърдата.

Средната възраст на участничките била 53 години. В хода на изследването всички те получавали за закуска приблизително едно и също. Изследователите нарочно избрали за тях висококалорична мазна храна, за да имитират фастфууд.

И същевременно на някои случайно избрани участнички продуктите били подправяни с вредни наситени мазнини, получени от палмово масло, а на други с полезни ненаситени мазнини, получени от слънчогледово масло, с висока концентрация на олеинова киселина, притежаваща противовъзпалителни свойства.

След това, без да знаят, коя от участничките какво била яла, изследователите провели интервюиране, позволяващо определяне на нивото на изпитвания от жените стрес. Освен това кръвта на жените била проверена за биомаркери на възпаление.

Както се и очаквало, при сравнително правилно хранещите се участнички, чиято психика била в спокойно състояние, нивото на възпаление в организма било най-ниско.

Но за жените в стрес не било изобщо важно с какво се хранели, – със здравословна храна или с вредна. Във всеки случай показателите на биомаркерите за възпаление в кръвта се повишили.

Това означава, че когато сме стресирани, и да се храним здравословно, например, с печено пило, приготвено със слънчогледово масло, действа на сърцето като пържени пилешки крила, отбелязват изследователи от Медицинския център към университета на щата Охайо.

Получените резултати показват, че стресът е действително взаимодейства с типа храна, която ядем, пояснява водещият автор на изследването Дженис Киколт-Глейзер. Не е важно с какво се хранели жените, когато били под стрес.

Доктор Киколт Глейзер е посветила години в проучвания относно възпалението, което води до диабет, сърдечни заболявания и инсулти.

Настоящият ѝ труд допринася за обхващане на всички аспекти на въпроса как стресът и хранителния режим с наситени мазнини завишава възпалението в организма.

И все пак проучването е с редица ограничения, тъй като участничките са само жени, и то над 50-годишна възраст, освен това са били лекувани от рак на гърдата, което предполага до известна степен нарушен метаболизъм.
По-достоверни биха били резултатите, ако в проучването бяха включени мъже, както и по-млади напълно здрави жени, за да се оформи контролна група.

Действително възпалителните маркери са едно доста перспективно направление в медицината, що се отнася до хроничното възпаление в организма, което в повечето случаи остава скрито за човека.

И се смята, че за него допринася не само храненето, но и много други фактори, като например съня, защото точно хормонът на съня се определя като един от подмладяващите хормони, които също оказват влияние на апетита на човека и оттам на предразположеността на човек на преяждане, което означава, че ако сме се наспали е по-малко вероятно, макар че не е невъзможно.

Още повече това зависи и от самата храна, тъй като в повечето заведение за бързо хранене добавят различни хранителни добавки, които предизвикват нещо като зависимост от тази храна, и оттам оборотите се увеличават.

Стресът напълно неутрализира ползата от диетата
4.4 (87.8%) 59 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 14, 2016 05:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи