Стронгилоидоза – причини и симптоми за инфекцията

Мария
Написана от Мария октомври 20, 2018 11:42

Стронгилоидоза – причини и симптоми за инфекцията

Акценти:

  • Обрив - продължителност
  • Повишение - температура
  • Задух - умерено изразен

Свързани:

Стронгилоидоза – това е паразитно заболяване, развиващо се в резултат на проникване в организма на специфични нематоди. Тази инфекция протича с увреждане предимно на стомашно-чревния тракт.

Освен това в клиничната картина присъстват признаци на алергични реакции от страна на кожата и на дихателната система.

Особена опасност този патологичен процес представлява за хора с понижено ниво на имунна защита, тъй като може да стане причина за възпалителни изменения в централната и сърдечно-съдовата система.

При правилно подбрано лечение тази патология е с благоприятна прогноза. Но при имунокомпрометираните хора нивото на леталност стига до 80%, заради формиращите се нарушения.

Същност и разпространение

Стронгилоидозата също се нарича кохинхинска диария. За първи път това заболяване е описано още в края на 19 ти век. Най-често тази инфекция се открива при хора, които живеят в държави с топъл климат.

Според статистиката нивото на разпространение в ендемичните райони стига до 40%. Общо по света болните наброяват около 150 милиона души. У нас тази болест се среща изключително рядко.

Възбудители на тази инфекция са кръгли червеи – стронгилоиди. Възрастният индивид на този паразит е с нишковидна форма и е с дължина приблизително от 1 до 2 мм.

След проникване в човешкия организъм възбудителят навлиза в стената на дванадесетопръстника. В случай на масивно заразяване тези паразити се откриват и в стомаха, а също и по цялото протежение на тънкото черво.

Женската стронгилоида за денонощие може да снесе в червата около 15 яйца, от които се излюпват ларви, отделящи се във външната среда с фекалните маси.

Попадайки в почвата част от ларвите се превръщат във възрастни индивиди, които могат да снасят яйца. Друга част преминава в инвазивен стадий на своето развитие.

Човек се заразява с тази инфекция при проникване на инвазивни ларви в кожата при наличие на микропукнатини по кожата.

Освен това не трябва да се изключва и хранителният път, предполагащ постъпване на паразити в организма при ядене на замърсени плодове и зеленчуци и пиене на заразена вода.

Симптоми, характерни за стронгилоидоза

Често този патологичен процес протича без каквито и да е симптоми. Обикновено това е характерно за хора, които живеят в ендемични райони. Първоначално патологията се съпровожда с развитие на алергични реакции.

Болният се оплаква от обриви на копривна треска по кожата, съпровождащи се с изразен сърбеж. При чесане се забелязва увеличаване на размерите на тези обриви.

Продължителността на обрива е 2 или 3 дни, след което отшумява, но периодично се появява отново. От страна на дихателната система присъстват пристъпи на кашлица, а понякога и умерено изразен задух.

Често пациентът се оплаква от повишение на телесната температура.

Приблизително след 2-3 седмици се присъединяват симптомите, сигнализиращи за увреждане на храносмилателната система. Сред тях се отнасят болка, локализираща се в епигаструма, пристъпи на гадене и повръщане.

Диагностика и лечение на инфекцията

Поставянето на диагноза не може да се основава само на клинични проявления, тъй като не са специфични. От лабораторните методи се използват микроскопски и културални изследвания на изпражнения и храчки. Ако се налага се назначават и серологични изследвания.

Лечението на тази инфекция се извършва със специфични противопаразитни препарати. Продължителността на терапията пряко зависи от избраното лекарствено средство.

Паралелно се назначават и антихистамини, насочени към облекчаване на алергичните реакции.

Стронгилоидоза – причини и симптоми за инфекцията
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 20, 2018 11:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи