Сцинтиграфия – какво представлява и кога се налага

Мария
Написана от Мария февруари 24, 2016 22:45

Сцинтиграфия – какво представлява и кога се налага

Акценти:

  • Процедура - сцинтиграфия
  • Подозрения - заболяване
  • Услуга - достъпност

Свързани:

Сцинтиграфията е съвременен метод на нуклеарната медицина, който се основава на използването на радиофармацевтичните препарати за лечебно-диагностични цели.

Процедурата се провежда на гама-томограф, резултатът от нея е своеобразна снимка – сцинтиграма, по която може да се оцени не само анатомичната структура на органа, но и неговото функционално състояние.

Радионуклеотидните изследвания се използват широко в САЩ и Европа, а също и в България, големите болници вече разполагат с такава апаратура.

С тяхна помощ се провежда ранна диагностика на кардиологични, неврологични, уронефрологични и онкологични заболявания.

Към основните предимства на тази процедура се отнасят:

• Безвредност – минималната доза облъчване не нанася никаква вреда на пациента, което позволява провеждането на диагностика с честота, която е необходима за излъчване на динамиката на патологиите. Например, сцинтиграфия на скелета е разрешено да се прави всеки месец.
• Липса на някаква специална подготовка;
• Възможност да се определи степента на засягане на органа, неговата структура и функционалната му дейност;

Сред недостатъците на този метод се отбелязват неяснотата на получаваните изображения в сравнение с методите ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография и продължителността на изследването, която в някои случаи е няколко часа.

Манипулацията е противопоказна в ранните срокове на бременността, тъй като радиоактивното облъчване в малки дози, може да се отрази негативно на развитието на плода.

На кърмещите майки им е разрешено да възобновяват кърменето 24 часа след процедурата.

Сцинтиграфия – показание за провеждане

1. Определяне на състоянието на кръвообращението на главния мозък, използва се при някои форми на слабоумие, в ранните стадии на идиопатичен синдром и болест на Алцхаймер, функционалност на щитовидната и паращитовидната жлеза, съкратителна способност на миокарда;

2. Диагностика на фрактури, тумори, възпаления и инфекциозни увреждания на костната тъкан;

3. Откриване на заболявания на бъбреците, на черния дроб, на хепатобилиарната система;

Сцинтиграфията на белодробната артерия е показна при подозрение за нейното запушване с кръвен съсирек /тромб/. Ако са засегнати малките разклонения на артериите, патологията протича безсимптомно, възможно е незначително покачване на температурата и кашлица.

Масивната тромбоемболия се проявява се проявява с остра левокамерна недостатъчност, припадъци и симптоми на системно ниско кръвно налягане.

Какво показва сцинтиграфията на костите на скелета, на щитовидната жлеза и на бъбреците?

Остеосцинтриграфията има за цел визуализация на костната тъкан. Това позволява установяването на наличието на ракови метастази в костите, докато първичният тумор е разположен в белите дробове, бъбреците, пикочния мехур и в други органи.

Процедурата дава информация не само за патологичните изменения в костната тъкан, но и за динамиката на онкологичните заболявания на фона на провежданото лечение.

Сцинтиграфията на щитовидната жлеза е необходима за изучаване на нейната анатомия и възможните ѝ функционални нарушения, дължащи се на различни причини – злокачествени или доброкачествени образования, токсична аденома и т.н.

Сцинтиграфията на бъбреците се осъществява за изследване на функцията на бъбречните гломерули, на каналчевата система и на ефективността на лечебната програма.

При необходимост се определят параметрите на кръвния поток, в частност неговата скорост и обем.

Процедурата е показна за пациенти с нефролитиаза, бъбречна недостатъчност, обструкции на пикочните пътища, вроден или придобит дефект на бъбреците, а също и преди хирургичните интервенции.

Обикновено лекуващия лекар назначава тази процедура при подозрения за някакво заболяване на горепосочените органи. Услугата е достъпна в големите болници, тъй като изисква необходимото оборудване.

Сцинтиграфия – какво представлява и кога се налага
4.5 (90.34%) 58 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 24, 2016 22:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи