Студени крайници – топ 5 заболявания, предизвикващи проблема

Мария
Написана от Мария януари 16, 2016 14:52

Студени крайници – топ 5 заболявания, предизвикващи проблема

Повече от нас приемат за напълно нормално крайниците им да са студени през настоящия зимен сезон, но това не е винаги така.

Разбира се ниските температури са основна причина крайниците ни да изстиват по-бързо, отколкото през летните месеци, но понякога мръзнещите ръце и крака са признак на доста сериозни заболявания, за справянето с което е необходимо да се вземат мерки, в противен случай прогресията им в хронични и нелечими е до голяма степен неизбежна.

За наличие на какви здравословни проблеми се опитват да ни подскажат студените крайници?

1. На първо място, това е синдромът на Рейно, за което заболяване е характерно прекомерно и необичайно свиване на кръвоносните съдове при излагане на ниски температури, като най-често са засегнати пръстите на ръцете и на дланите.

А що се отнася до половата принадлежност, то от този синдром преимуществено страдат жените.

Понякога заболяването се развива вследствие на други патологии, най-често на кръвоносните съдове, сред които най-разпространеното е атеросклерозата.

От студени крайници страдат не само жени в по-напреднала възраст, но също и деца, поради не напълно развитата капилярна система, която основно снабдява тъканите на крайниците с хранителни вещества.

Основната препоръка, която се дава от лекарите при наличие на студени крайници, е да не се излагат на ниски температури, тъй като студът е основната причина за възникване на спазма на кръвоносните съдове.

2. Друга възможна причина за усещането за студенина в крайниците е прекалено ниските нива на желязо в кръвта, които с течение на времето, ако не се вземат мерки, прогресират в анемия.

3. Понякога проблемът със студените крайници е признак на нарушен контрол на нивата на кръвната захар, като в повечето такива случаи се открива диабет тип 2. Тъй като това заболяване е възможно да протича много дълго време без сериозни проявления, се смята, че изтръпването на крайниците и усещането на студенина в тях са потенциалните възможни негови изяви.

Ако захарният диабет остане нелекуван дълго време, тоест не бъдат взети мерки за нормализиране нивата на кръвната захар, е много вероятно да започне развитието на дълбоки увреждания на кръвоносните съдове и на нервната система, и именно те са причина за поява на усещания за студенина в крайниците.

4. При жените студените крайници е възможно да сигнализират за нарушена функция на щитовидната жлеза. Както на повечето от нас ни е известно, много жени днес страдат от хипофункция на този орган – тоест понижена секреция на щитовидни хормони.

Друг характерен признак на това нарушение е съществено забавяне на обмяната на веществата, поради което и трупат излишни килограми при неизменност на хранителните навици и неувеличаване на количествата приемана храна.

При намалена функция на щитовидната жлеза се развиват и други симптоми, сред които най-разпространени са постоянната сънливост, поява на усещане за умора след незначително физическо натоварване и свръхчувствителност на тялото, както към ниските така и към високите температури.

5. Стрес – при постоянно нервно напрежение нивата на хормона, синтезиран от надбъбречните жлези, значително се покачва, което допринася за нарушаване на нарушаване на кръвообращението към крайниците и така се появява усещането за студенина в тях.

Но в повечето случаи при усещане на студенина в крайниците причината е банална – например неносенето на ръкавици в студен зимен, неподходящи обувки и пр.

Студени крайници – топ 5 заболявания, предизвикващи проблема
4.6 (91.95%) 77 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 16, 2016 14:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи