Супер микроби могат да убиват 10 млн. души годишно

Калина
Написана от Калина декември 15, 2014 17:05

Супер микроби могат да убиват 10 млн. души годишно

Акценти:

  • Има ли опасност бактериите да станат резистентни на антибиотиците?
  • Защо антибиотиците не действат върху всички микроби?
  • Могат ли микробите да убиват, въпреки антибиотиците?

Свързани:

Супер микроби могат да убиват 10 милиона души годишно до 2050 г., ако не се вземат спешни мерки за справяне с нарастващата резистентност към антибиотици.

Това може да струва на световната икономика сто трилиона щатски долара, предупреждават специалистите.

Вирусни инфекции, устойчиви на лекарства, вече убиват стотици хиляди хора по целия свят всяка година.

Според икономиста Джим О’Нийл, тенденцията става все по-лоша, ако не се предприемат спешни действия. Той отговаря за програмата по наблюдение на антимикробната резистентност, която бе създадена през юли от премиера Дейвид Камерън, и днес излезе с официален доклад по темата.

Антимикробните препарати са клас лекарства, които включват антибиотици, антивирусни средства, антипаразитни и противогъбични средства. В доклада на О`Нийл се цитира пример за ешерихия коли (E.coli), че бактерията вече е устойчива на антибиотици.

По думите му, в момента няма ефективни лекарства за лечение на пациенти с това щам на болестта. „Ще търсим смели, ясни и практически дългосрочни решения за решаване на проблема”, заяви икономистът.

Резистентни инфекции вече убиват стотици хиляди хора годишно в световен мащаб, и до 2050 г. тази цифра може да бъде повече от 10 милиона. Икономическите щети ще бъдат значителни, ако не се предприемат действия.

Не можем да позволим тези прогнози да се материализират, особено за хората в страните от БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай), както и МИНТ (Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция)”, допълва икономистът.

Той сериозно предупреди, че ако не се вземат мерки, разпространението на много болести може да излезе извън контрол.

Едно от предложенията на Джим О’Нийл е да се създаде иновационен фонд, който да помогне с огромните разходи, свързани с разработването на нови лекарства.

От много време политици и учени предупреждават за необходимостта да се намери лек за инфекции, които са станали устойчиви на познатите досега медикаменти. Неотдавна Дейвид Камерън заяви, че е те са „много реална и тревожна заплаха“, която би могла да изпрати лекарствата „обратно в средните векове“.

Като тревожни определи резултатите от изследвания на различни щамове микроби и проф. Дам Сали Дейвис, главен медицински директор в Англия.

„Трябва да разберем истинската тежест на заплахата. Светът просто не може да си позволи да остане пасивен и трябват действия, за да се справим с тревожното нарастване на резистентността към антибиотици и други антимикробни лекарства, на която сме свидетели в момента”.

Според проф. Антъни Кесел, директор на International Public Health в Англия, една от най-важните стъпки е добрият контрол върху инфекциите, което обаче е изключително трудно в страни, където антибиотиците са свободно достъпни или липсва канализация и ограничен достъп до здравеопазване.

„Развитието на резистентност на бактериите към антибиотици е естествен еволюционен процес от гледна точка на оцеляването. Ние не можем да го отменим, а само да го управляваме”, посочи професорът. И предупреди, че няма време за губене, тъй като бактериите могат да растат и да мутират в значителен процент.

Същата теза изказва и Дейвид Хейман, ръководител на центъра Chatham House за световната здравна сигурност. „Светът вече е в „задънена улица“ – има много примери за хора, които не могат да бъдат лекувани от малария.

Той подчерта, че трябва да се работи в партньорство със сектори като растителна защита и опазване здравето на животните, в които също се използват големи количества антибиотици.

Супер микроби могат да убиват 10 млн. души годишно
4.6 (92.06%) 63 глас[а]

Калина
Написана от Калина декември 15, 2014 17:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи