Сусамовото семе облекчава болката при артрит в коляното

Калина
Написана от Калина април 4, 2015 10:36

Сусамовото семе облекчава болката при артрит в коляното

Акценти:

  • Защо сусамът е полезен?
  • Как да облекчим болката при остеоартрит?
  • Помага ли сусамовото семе при артрит?

Свързани:

Ново забележително проучване, публикувано в International Journal of RheumaticDiseases, потвърждава, че храната не е само лекарство, номоже да повлияе и върху усещанията ни, като например понижаване на чувствителността при болка.

Медицински изследователи, които работят в университета по медицински науки в Табриз, Иран, проучват въздействието на добавките от сусамово семе по клинични признаци и симптоми при пациенти, страдащи от остеоартрит на коляното.

Остеоартрозата на коляното е форма на дегенеративни ставни заболявания или дегенеративен артрит, локализирани в коляното и предизвиква различни симптоми, като болка, подуване, анормален растеж на костите (което може да доведе до костни шипове), обезобразен хрущял и загуба на движение.

Това заболяване засяга, около 12,1% от възрастното население над 60 години, според CDC.
Терапията включва използването на лекарства, много от които са свързани с вътрешни кръвоизливи и значително повишен риск от сърдечна смърт.

В проучването са участвали 50 души, разделени на две групи от 25 пациенти. Първата група започва лечение с четиридесет грама прахообразен сусам на ден, а на останалите пациенти са разпределени по две 500 мг дози Tylenol, два пъти дневно, в комбинация с 500 мг глюкозамин веднъж дневно.

След двумесечно лечение, 22 пациенти от групата приемала сусам на прах и 23 пациенти от контролната група са завършили проучването.

Резултатите от лечението са забележителни. В получените от изследването данни е имало значителна разлика в интензитета на болката между двете групи след лечението. При групата, приемаща сусам, болката е намаляла с 9,5 пъти от началото на лечението и 3,5 пъти след края на лечението.

При контролната група спадът е по-скромен – 9 пъти преди началото на лечението до 7 пъти след приключването му.

Направени са допълнителни тестове при травми на коляното и остеоартрит. Резултатите от въпросника и теста показват сходна степен от положителна промяна и в двете терапевтични групи, в сравнение с изходното ниво.

При сравняване на резултатите от теста, прилаганата терапия със сусамово семе се оказва по-ефективна. Освен вкусовите качества, сусамът помага за понижаване на интензитета на болката, като ефективността на сусама може да се сравни с ефекта от добавки, като Tylenol и глюкозамин, без опасност от странични ефекти.

Сусамовото семе има редица благоприятни за организма свойства. За да водите здравословен живот и за да намалите болките при остеоартроза е достатъчно да консумирате около 40 грама сусам на ден.

Една супена лъжичка се равнява на 9 грама, т.е. 4 супени лъжички, дневно са напълно достатъчни за да подобрите здравословното си състояние. Според учените прахообразната форма на сусама подобрява храносмилането. Може да използвате кафемелачка или хаванче, за да стриете сусама и да постигнете прахообразен ефект.

Важно е да се уверите в качеството на сусамовите семена. Проверете етикетите, за да сте сигурни, че продуктът е биологично сертифициран и не е претърпял гама-облъчване.

За да оцените полезните свойства на сусама и за да се уверите в положителните ефекти от изследването, разгледайте нарастващия брой на токсикологичните ефекти, според които непредвидените и неблагоприятни ефекти върху здравето, от употребата на Tylenol, далеч надхвърлят предполагаемите ползи.

Според изследванията, дори инцидентен прием на Tylenol, може да повиши риска от астма при децата с 540%.

Сусамовото семе облекчава болката при артрит в коляното
4.4 (87.65%) 34 глас[а]

Калина
Написана от Калина април 4, 2015 10:36
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Петра април 7, 07:15

    Консумирам сусам, куркума и др. под всякаква форма защото от години страдам от ревматоиден артрит. За съжаление само това не беше достатъчно да подобри състоянието ми.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи