Сутрешно гадене при бременност – как да се справим

Мария
Написана от Мария октомври 8, 2018 11:25

Сутрешно гадене при бременност – как да се справим

Акценти:

  • Гадене при бременност - причини
  • Състояние - облекчаване
  • Сън - пълноценен

Свързани:

Гадене и дори повръщане сутрин – един от признаците на бременността. Понякога жените научават за своето специфично положение именно по появата на тези симптоми.

Обикновено гаденето и повръщането съпровождат само първият триместър на бременността, впоследствие. Но това е слабо утешение за тези жени, които страдат от досадни проявления. Как да облекчим състоянието?

Сутрешно гадене – спътник на бременност

Според статистическите данни, повече от 50% от жените по време на бременност страдат от гадене и повръщане, това далеч невинаги е симптом на патология и много рядко е необходима помощ. Но контролирането и намаляването на тези симптоми не се възпрепятства от никого.

Наблюдаващият бременността акушер-гинеколог може да даде препоръки, които помагат за контролиране на неприятните проявления и няма да навредят на развитието на детето.

Бременността – това е време, когато е необходимо много внимателно да се вслушваме към сигналите, които подава организма.

И ако гаденето и повръщането станат причина за влошаване на състоянието и се появят други симптоми, то е необходима консултация със специалист.

След преглед на някои изследвания и оценка на състоянието на бъдещата майка и развитието на бременността гинекологът може да даде препоръки и да назначи лечение, включително и прием на лекарствени препарати за париране на тези неприятни симптоми и техните последствия.

Защо се появява сутрешно гадене при бременност?

Обикновено появата на сутрешното гадене е свързано с увеличаване на нивата на естрогените, а също и с ниското съдържание на кръвната захар. Да предизвикат гадене и дори повръщане могат и някои силни неприятни миризми.

Съществуват няколко теории, които обясняват причините за гадене:

  • Промени в хормоналния фон, необходими за износване на плода, променят храносмилателната активност на жената, което я прави особено възприемчива към някои храни;
  • По време на бременност жената, поради някои физиологични изменения в организма, стават по-възприемчиви към некачествени храни, миризми, което може да усили вероятността от развитие на гадене и дори повръщане;

Някои изследвания показват, че появата на симптоми на токсикоза – това е добър признак, тъй като е свързан с най-нисък риск от прекъсването на бременността.

Повръщане при бременност

При повечето жени се появява само сутрешно гадене, и ако няма провокиращ фактор, то повръщане липсва. Но някои бъдещи майки нямат този късмет, и повръщането няма място.

Според статистически данни, постоянното повръщане засяга 1 от 300 бъдещи майки, и тези симптоми могат да се запазят до 20-та седмица на бременността.

Необходимо е да се потърси контролиращият бременността акушер-гинеколог, ако бъдещата майка на фона на повръщане се появят следните тревожни симптоми:

  • Безпричинно отслабване с повече от килограм;
  • Примеси в повръщаното;
  • Многократно повръщане;
  • Повишение на температурата, диария, влошаване на общото състояние;

След изследванията се установяват и причините, поради които се е появило и повръщането, лекарят може да назначи и съответното лечение.

Понякога може да се наложи приемане в болницата, където лекарите имат повече възможности за проследяване състоянието на жената.

Какво помага за подобряване на състоянието?

В повечето случаи гаденето и повръщането при бременност не са симптом на патология и това е напълно очаквано явление, което с течение на времето отшумява. Има редица съвети, които помагат за облекчаване на състоянието.

Отдих и още веднъж отдих

Бременност – това е време на хормонални бури. И много бъдещи майки познават сънливостта и постоянното желание за сън. Няма смисъл от съпротивляване на това желание, най-важен е пълноценния сън и вслушване в собствените желания.

Сутрешно гадене при бременност – как да се справим
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 8, 2018 11:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи