Свадлива жена – защо характерът на домакинята става наистина невъзможен

Мария
Написана от Мария август 11, 2016 23:49

Свадлива жена – защо характерът на домакинята става наистина невъзможен

Акценти:

  • Задачи - списък
  • Работа - разпределяне
  • Задължения - споделяне

Свързани:

Защо нежната жена и милата майка, превръщайки се в домакиня, често се превръща в истинска фурия? Тя вечно е раздразнена, избухва пред семейството си, постоянно ги обвинява в неблагодарност.

От какво се ядосва?

Нима отсъствието на работа се отразява неблагоприятно на характера на жената? Отчасти това действително е така. Причината не е толкова в загубата на необходимост ежедневно да се ходи в офис, а в това как домакините оценяват себе си.

Често в дълбините на душата си те се смятат за безделни. Понякога дори откровено, дори в шеговита форма, казват, че нищо не правят. А ако човек сам не цени себе си, то и околните започват постепенно да се отнасят към него с известна степен на пренебрежение.

В резултат жената попада в затворен кръг. У нея се появява усещане, че нищо не прави, а само стои у дома с детето. След известно време се появява неудовлетвореност и желание да почувства своята значимост.

А затова е нужно да прави нещо. И ето майката започва да изпълва деня си, който и без това е доста наситен, с множество допълнителни дела, и така се омотава.

Свободно време не остава, а усещане за собствена ценност така и не идва. За да справи с чувството на неудовлетвореност, започва да търси одобрението на домашните.

Но често не могат да ѝ го дадат, а това я навежда на мисълта, че най-близките ѝ са неблагодарни. И преди всичко за детето, за което е направено толкова много. Започват претенции и изясняване на отношенията. А това води само до допълнителен стрес – и историята се повтаря отново и отново.

Произхожда от детството

Откъде идва този навик да се подценяваме? Разбира се, от детството. Често постиженията на детето се възприемат от родителите като нещо подразбиращо се.

Но за малкия, който едва се е научил на нещо, това не е така. На него му е обидно, ако не го хвалят, когато е похабил толкова много усилия.

Не получавайки подкрепа от родителите си, детето с възрастта все по-малко споделя своите успехи. И навикът да подценява своите постижения остава с него завинаги.

Често родителите оказват на децата мечешка услуга, като ги сравняват с техните връстници, особено ако сравнението не е в полза на детето. В крайна сметка малкият започва да смята, че, въпреки своите старания, на другите винаги им се получава по-добре. А това също много силно удря по самооценката.

Учете се да се цените

Какво можете да направите за това?

• Премахнете от своя лексикон думата безделница. Тъй като всъщност това не е истина. Възпитанието на деца и създаването на уют у дома – това е сложна и много важна работа.

• Съставяйте списък със задачи за деня – записвайте всички свои дела, дори най-незначителните, според тях. За всяка свършена работа си поставяйте плюс. И след това ще можете да видите, че плюсовете във вашия живот са повече, отколкото минусите. А това означава, че сте добри.

• Започнете да си разпределяте работата – съставяйте списък с дела, вие ще видите, че се претоварвате. Погледнете какво от вашия списък можете да препоръчате на близките. Споделете задълженията с роднините, така ще се научите да им се доверявате и ще почувствате помощ и подкрепа.

Свадлива жена – защо характерът на домакинята става наистина невъзможен
4.6 (91.11%) 36 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 11, 2016 23:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи