Светът е заплашен от мелиоидоза – инфекцията може да убие болния за 2 дни

Мария
Написана от Мария февруари 2, 2016 23:06

Светът е заплашен от мелиоидоза – инфекцията може да убие болния за 2 дни

Акценти:

  • Устойчивост - бактерия
  • Активна търговия - разпространение
  • Наранена кожа - инфекция

Свързани:

Бедата не идва сама. Докато близките до нас Украйна и Русия се тресат от свинския грип, а на американския континент бушува вирусът Зика, по света се пробужда още една смъртоносна болест – мелиоидоза.

Страшната болест се разпространява по света

Мелиоидозата е тежко инфекциозно заболяване, което протича като множествен абсцес или сепсис.
Причинител на това заболяване е пръчковидната бактерия Burkholderia pseudomallei.

До неотдавна мелиоидозата се смяташе за доста рядко заболяване, което предимно се срещаше в страните от Югоизточна Азия и в Австралия. Но тази година лекарите регистрираха случаи и в други страни.

Как можете да се заразите с мелиоидоза?

Инфектирането е възможно чрез употребата на замърсени хранителни продукти или вода. Инфекцията може да попадне през напукана или наранена кожа.

Заболяването се разпространява и от животни, дълго време учените предполагаха, че то се разпространява само от мишки. Но изследванията показват, че освен мишките, вектори на инфекцията могат да бъдат и заразени домашни животни.

При попадането на бактерията в напукана или наранена кожа възниква локален възпалителен процес, който се прехвърля към съседните лимфни възли. С течение на времето е възможно образуването на гнойно огнище.

Следва да се отбележи, че заболяването не се предава от човек на човек.

Най-често заразяването се осъществява при контакт на наранена или напукана кожа със замърсена с бактерията възбудител инфекция, при употреба на заразена храна и вода, а също и при попадане на патогенните микроорганизми в белите дробове с въздуха.

Как протича заболяването?

Мелиоидозата може да протича в различни форми. Най-разпространената е септичната. Може да започне с появата на инфилтрат в мястото на попадането на бактериите.

Скоро се възпаляват съседните лимфни възли, силно се повишава телесната температура и заболяването придобива формата на сепсис.

Развива се силно главоболие и задух. В редица случаи заболяването може да протече бурно, и болният умира за 2-4 дни от инфекциозен токсичен шок.

В други случаи първичното огнище на развитие на патологията са белите дробове, оттам инфекцията може да се разнесе из цялото тяло чрез кръвта.

При хората с хронични заболявания – например с имунни дефицити, захарен диабет, мелиоидозата прочита в много тежка форма, с появата на инфилтрати в белите дробове. Тези форми на патологията практически не се поддават на лечение.

Каква е моментната ситуация с мелиоидозата?

Експертите на Световната здравна организация бият тревога. Може би, защото мелиоидозата вече не е локално инфекциозно заболяване и е започнало бързо да се разпространява из света.

Така например, ендемични огнища на заболяването вече са регистрирани в 45 държави от тропичния климатичен пояс, и вероятно болестта бушува в още 34 други страни.

Основната причина за това активно разпространение на болестта е активната търговия между държавите и невероятната устойчивост на микроба, който оцелява в дестилирана вода цели 10 години.

Ако при разболяване от мелиоидозата не се предприемат адекватни спешни мерки за лечение на болния, то заболяването в 70% случаите води до смърт.

А това се случва много често, тъй като далеч не всички лекари имат опит в борба със заболяванията.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обяви, макар и по друг по повод вирусът Зика, че у нас специалистите бягат, поради крайното ниското заплащане, което е равно на това на хигиенистите.

Светът е заплашен от мелиоидоза – инфекцията може да убие болния за 2 дни
4.5 (90.53%) 76 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 2, 2016 23:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи