Свинско месо

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 09:52

Свинско месо

Акценти:

  • Свинско месо
  • Витаминен състав
  • Хранителна стойност
  • Полезни свойства

Свързани:

loading...

Свинското е месото от домашна свиня. Това е едно от най-вкусните и лесни за приготвяне видове меса.

Свинското бързо се пече без да се добавя олио или масло, като мазнините му бързо се разтопяват, а месото от частите трупа на прасето, в които не се натрупват мазнини се отнасят към най-постното месо.

За печене и пържене за най-висок клас се определя месото от гърдите, бута и ребрата на прасето.

Сладникавият вкус на свинското особено добре се съчетава с плодове, орехи, мед и сушени сливи.

Свинското може да се вари, пече, пържи и задушава.

От вареното месо може да се приготвя борш, зелева супа, разсолник /популярна супа в Русия, Украйна и до известна степен и в България/, шницели, яхнии, кебапи, пържоли, котлети, желета и различни български национални ястия; а смесено с говеждо този вид месо се използва за приготвяне на пелмени.

В хранителната индустрия свинското се използва за производството на различни месни храни – бекон, шунка, колбаси, филета и кренвирши.

Свинско месо – полезни свойства

За лечебни и профилактични цели свинското се използва с отстранени повърхностни мазнини, което се отличава с висока хранителна стойност по следните критерии:

• Високо съдържание на белтъчини – около 22%;

• Висока калоричност – около 1700 килокалории в килограм;

• Малко количество мазнини – около 9%;

Следва да се отбележи, че сланината – свинската мастна тъкан не отстъпва на млечната по своята усвояемост, превъзхождайки по този начин говеждото и агнешкото.

В състава си на 100 грама съдържа 23 мг витамин Е, проявяващ силни антиоксидантни свойства, 50 мг олеинова киселина и 6 мг линолова киселина – най-важните ненаситени мастни киселини.

Ако се сравнят свинското и говеждото по съдържанието на мастна тъкан, то в месото от домашна свиня е доста по-малко, а по трупа на животното е много равномерно разпределена.

Поради това този вид месо се приготвя много по-лесно и съществува толкова голямо разнообразие от ястия.

Благодарение на високото съдържание на мазнини свинското много добре загрява организма, особено подходящо e за студените зимни месеци, и възстановява силите му.

В него също така се съдържат много магнезий и цинк, които изключително благотворно влияят на половата потентност и на сърдечно-съдовата система.

Освен това свинското е източник и на ценната аминокиселина лизин, която е необходима за нормалното формиране на костите.

Целесъобразно е на децата да се дават ястия от свински черен дроб.

Това се дължи на факта, че в него е установено високо съдържание на витамините /стойностите са за 100 грама/:

• Витамин А – 12 мг;
• Холин /витамин В4/ – 552 мг;

Една порция свински черен дроб е в състояние да осигури на човек месечния запас от витамин В12, а любимата на много българи сланина съдържа селен и арахидонова киселина, които я превръщат в средство за борба в депресията и своеобразна фабрика за синтез на важни хормони.

За терапевтични и профилактични цели свинското се препоръчва при гастрит с повишена киселинност.

Високото съдържание на витамин В12 определя полезността на свинското без мазнини при малокръвие, а наличието на витамин D го прави изключително подходящо за малките деца.

При пернициозна анемия ефективно лечебно средство е свинският стомах.

В свинския черен дроб и бъбреци се съдържа важният витамин биотин, който е от съществено значение за въглехидратния обмен, тъй като взаимодейства с хормона на панкреаса – инсулин.

Биотинът също така е важен и за правилното осъществяване на отделителната функция на бъбреците.

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 09:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

loading...
loading...
loading...
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи