СЗО: „Замърсяването на въздуха в Евросъюза е причина за 600 000 случаи на преждевременна смърт годишно“

Мария
Написана от Мария април 29, 2015 23:55

СЗО: „Замърсяването на въздуха в Евросъюза е причина за 600 000 случаи на преждевременна смърт годишно“

Акценти:

  • Замърсяване на въздуха - икономически измерения
  • Мръсен въздух в българските градове
  • Концентрация на фини прахови частици - норми

Свързани:

Потресаващите 1.6 трлн. долара са икономическата стойност на приблизително 600 хиляди случая на преждевременна смърт и на заболяванията, причинени от замърсяването на въздуха в Европейския регион /според класификацията на СЗО, обхваща територията на ЕС/ през 2010 година, според първото по рода си проучване на разходите, направени за справяне с последствията от мръсния въздух в региона.

Сумата е приблизително равна на 10% от БВП на целия ЕС за 2013 година.

Новото проучване беше публикувано преди няколко дни едновременно от Регионалния офис на СЗО в Европа и от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ във връзка с 3-дневната среща на високо равнище по въпросите на околната среда.

Над 200 представители от Европейските държави и от международни и неправителствени организации се събраха в Хайфа, Израел, за да отчетат постиженията, пропуските и предизвикателствата и да определят бъдещите приоритети.
„ Инвестициите и разходите за ограничаването на последствията за здравето на населението от замърсяването на въздуха, винаги се възвръщат и то многократно. Ние разполагаме със солидни доказателства за това и ще ги представим на тези, които вземат решенията – представителите на правителствата.

Нашите доказателства ще бъдат убедителна причина да започнат да действат. Ако различните сфери на икономиката, вземат мерки за ограничаването на замърсяване на околната среда и на въздуха, не само ще бъде спасен живота на много хора, но и направените инвестиции ще се възвърнат многократно“ – посочва д-р Сузана Якаб, регионален директор на СЗО за Европа.

„Съвместната работа на отделните сектори на икономиката е гръбнакът на процеса по ограничаване на замърсяването на околната среда, който започна преди 26 години и още по-актуална днес по време на дискусиите, които се провеждат на тази среща в Хайфа. “

Замърсяването на въздуха – най-големият риск за здравето с произход от околната среда

Над 90% от гражданите на ЕС са изложени годишно на много по-високи концентрации на фини прахови частици, според препоръките на СЗО за качеството на атмосферния въздух.

Резултатът от това са 482 хиляди случая на преждевременна смърт през 2012 г. поради сърдечни и белодробни заболявания, такива на органите на кръвообращението, сърдечни пристъпи и рак на белите дробове.

През същата година, замърсяванията на въздуха в помещенията е довело до допълнителни 117200 случая на преждевременна смърт, 5 повече в държавите с ниски средни доходи, отколкото в страните с високи доходи.

„Намаляването на замърсяването на въздуха вече се превърна в основен политически приоритет. Качеството на въздуха ще бъде основна тема на следващата Европейска конференция на министрите за състоянието на околната среда през 2016 година “ – посочва Christian Friis Bach изпълнителен директор на Икономическата комисия на ООН за Европа (UNECE ).

„51 държави днес търсят общи решения в рамките на Женевската конвенция за трансгранично замърсяване на въздуха, разработена от UNECE. Но са необходими по-целенасочени действия и по-активно сътрудничество и дори да се стигне по-далеч и към конвенцията да се присъединят повече държави и от други региони.“

В Lechenie.bg неведнъж сме повдигали въпроса с влошеното качество на въздуха в големите български градове. Като България е на водещи места в Европа по най-влошено качество на въздуха. Град Пловдив, макар и със скромните си, за европейските мащаби, около 340 хиляди души население, е населеното място в Евросъюза с най-мръсен въздух.

СЗО: „Замърсяването на въздуха в Евросъюза е причина за 600 000 случаи на преждевременна смърт годишно“
4.5 (90.3%) 66 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 29, 2015 23:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи