Таблетка за милион – топ 5 на най-скъпите лекарства в света

Мария
Написана от Мария ноември 21, 2015 20:50

Таблетка за милион – топ 5 на най-скъпите лекарства в света

Акценти:

  • Цена - лекарства
  • Ензими - метаболитни процеси
  • Синдром на Ханте - проявления

Свързани:

Приходите на някои фармацевтични компании се измерват с милиарди. И за получаването на такива печалби за тях е достатъчно да включат в асортимента си няколко препарати.

Списъкът на скъпите лекарства е много голям. Обикновено с най-висока цена от порядъка на няколко хиляди долара или евро са таблетките срещу редки и страшни и в до голяма степен неизлечими заболявания.

Експертите често твърдят, че стойността на тези препарати е силно завишена по цял ред причини, сред които е и липсата на конкуренция.

От Lechenie.bg внимателно проучихме наличният списък на най-скъпоструващите лекарства в света и съставихме своеобразна класация от тях.

1. За най-скъпо в света се смята Soliris – препарат за пациенти, които страдат от разстройства на имунната система, при които по време на сън в кръвта започват да загиват кръвните телца – поради какви причини не е известно точно, поради което се разрушават бъбреците, белите дробове, сърцето и мозъка.

Без съответното лечение продължителността на живот на такъв болен е не повече от 10 години. Лекарството обезпечава преустановяването на този процес.

С оглед на факта, че по целия свят такива пациенти са само 20 хиляди души, става разбираемо защо препаратът струва толкова – година лечение излиза 536 хиляди долара, а цената на блистер таблетки започва от 5928 евро.

2. На второ място по цена е Naglazyme, който се използва за корекция на разстройства на метаболитните процеси. Заболяването, което повлиява това лекарство бързо води човека до инвалидната количка.

А лечението с този медикамент позволява практически веднага да се видят добри резултати и положителна динамика – след началото на терапевтичния курс болните започват да ходят, наблюдава се двигателен прогрес.

По света днес се регистрирани 1100 души с подобен проблем. Лечението с такова средство-чудо струва 485 хиляди долара годишно, тоест приблизително 3800 евро за блистер.

3. 2000 души по света знаят какво е синдром на Хантер и не защото са го чували, а тъй като самите те боледуват от него.

Това заболяване се характеризира със забавяне на ръста, появяващи се проблеми с дишането, удебеляване на езика, ноздрите и устните.

Смята се, че се среща в ранна възраст, тоест при деца. Elaprase позволява забавяне развитието на заболяването, като влошените показатели на човека се връщат в нормално състояние.

Но за тази цел е необходимо приемането на по 1 таблетка седмично. Стойността на 1 опаковка започва от 3750 евро.

4. На четвърто място по цена е Cinryze – препарат за профилактика на отоци у болни с наследствен ангиоедем. Това заболяване се развива, поради недостатъчност в кръвта на определени ензими и нарушаване обмяната на веществата.

Тъй като проявленията му са непредсказуеми, то отоците могат да се проявяват по всяко време. Цената на година за лечението с това лекарство е 350 хиляди долара или минимум 1948 евро за всяка опаковка.

5. На 5-то място по цена е Myozyme, предназначен за хора с болестта на Помпе.

Синдромът е обусловен от дефицит на алфа-глюкозинади, което води до разрушаването на мускулатурата, увеличаване на размерите на сърцето и до проблеми с дишането.

Най-често болестта се открива в детска възраст Myozyme позволява преустановяване на тези процеси и помага на децата да дишат самостоятелно.

Цената за лечението на година за родителите излиза 100 хиляди долара. Ако подобно заболяване се открие при възрастни, то за тях терапевтичният курс ще е 3 пъти по-скъп – 300 хиляди долара.

Таблетка за милион – топ 5 на най-скъпите лекарства в света
4.5 (89.66%) 58 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 21, 2015 20:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи