Тънкостите на дезинфекцията – как да не се заразите в болница и по време на изследвания

Мария
Написана от Мария март 30, 2015 10:12

Тънкостите на дезинфекцията – как да не се заразите в болница и по време на изследвания

Акценти:

  • Дезинфекции - болници
  • Нови методи за стерилизация
  • Плазма вместо прегаряне

Свързани:

Да се „сдобиете“ с инфекция по време на операция или някакво друго изследване – такова развитие на събитията не е желателнонито от вашия лекар, нито от самите вас. Независимо от това случаите на заразяване след посещение или престой в болница са сравнително чести.

Какви мерки е необходимо да бъдат вземани, за да се намали риска от заразяване на пациентите, когато те посещават или престояват в болнично заведение?

На този въпрос била посветена неотдавна, проведена в руската столица Москва, научно-практическа конференция на тема „Профилактика и борба с инфекции, свързани с оказана медицинска помощ“. Неин организатор беше компанията ASP – част от корпорацията Johnson&Johnson.

Проблемът не е само наш

Инфекциите, свързани с оказването на медицинска помощ утежняват протичането на основното заболяване, затрудняват поставянето на правилната диагноза, влошават прогнозата и изхода от клиничното състояние. А това създава необходимост от колосални допълнителни финансови разходи.

Българските лекари съобщават, че проблемът с болничните инфекции се е обострил през последните 2 десетилетия поради внедряването в медицинската практика на нови технологии за диагностика и лечение, с увеличаването на броя на сложните хирургични интервенции и поява на полирезистентни щамове бактерии.

Особено често инфектирането се осъществява по време на хирургични интервенции, при това не само в България. Така например, по данни от изследвания на експерти от СЗО, проверили 42 лечебни заведения в 14 държави, хирургични инфекции след „чисти“ операции възникват в 13% от случаите, след условни чистите – в 16% и след контаминираните операции – в 29% от случаите.

Понижаване на температурата

Въздушните стерилизатори и автоклавите, толкова дълго служили на лекарите, постепенно отиват в миналото.

Това се дължи на факта, че днес се увеличи броя на минимално инвазивните ендоскопски операции и методите на диагностика с използването на оптични стъклени влакна, инструменти и оборудване от полимери и пластика.

Такова деликатно оборудване изисква използването на нискотемпературни методи за стерилизация, към които се отнасят разтворите на химичните съединения, както и газовия и плазмения метод.

Но, според някои експерти по дезинфекция, стерилизацията с химични разтвори е свързана с големи неудобства – те често водят до повреждане на обработваните изделия.

Но е наложително пълното и продължително потапяне на медицинските изделия и оборудване в съответния разтвор. След завършването на стерилизацията обикновено е необходима 2-3 кратна неутрализация на химичния разтвор със стерилна дестилирана вода.

Но за това медицинският персонал е необходимо да се подготвя за тази процедура, както и за работа в операционната. Освен това ефективността на стерилизацията е трудно да бъде контролирана.

Що се отнася до газовата стерилизация с формалдехид, озон и етилен оксид, то формалдехидът не е подходящ за обработването на ендоскопска оптика и на емплантирани изделия.

Озонът предизвиква корозия на инструментите и разрушава изделията от каучук, а при обработката с етилен оксид инструментите и оборудването дълго време не могат да бъдат използвани.

Плазма вместо прегаряне

За високотехнологичното медицинско оборудване е най-подходяща плазмената стерилизация. За стерилизиращ агент в плазмените стерилизатори се използва водороден пероксид – нетоксично вещество с висока биохимична активност.

Плазмата е четвъртото състояние на веществата. Молекулите преминават в това състояние под въздействието на електромагнитното поле.

Този метод не оставя токсични отлагания, безопасен е за персонала и за пациентите. Фазата на плазмата позволява ефективно отстраняване на остатъчното количество стерилизиращ агент от камерите и повърхността на инструментите.

Когато плазмената фаза приключи, разрушените молекули на водородния пероксид образуват вода и кислород.

Тънкостите на дезинфекцията – как да не се заразите в болница и по време на изследвания
4.5 (90.77%) 78 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 30, 2015 10:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи