Италианска Сардиния е парадоксален остров.

Това е не само родина на много дълголетници, но това е място, в което мъжете-дълголетници са не по-малко от жените.

С какво се хранят дядовците на Сардиния?

В Европа има удивително място, което се смята за родина на дълголетниците.

Това е италианският остров Сардиния, където не само живеят дълго, но и опровергават традиционните за другите региони с дълголетници традиции.

Но на Сардиния броят на жените над 100 години е не по-малко от този на жените.

Варвари-дълголетници

Джани Пес, първият описал тази зона през 90-те години.

В село, където живеели 2500 души, открил 7 души над 100 години.

За сравнение, в САЩ са 14 пъти по-малко – един столетник на 5000 американци.

Пес проучил историята на хиляди старци от Сардиния, а с 200 от тях общували лично.

Толкова голяма е концентрацията на дълголетниците в Барбаджи – планински район на италианския остров.

В останалата част на острова живеят дълго, но по-малко, отколкото в тази изолирана от останалите места области.

До неотдавна там се живели според заветите на предците, спазвайки традиции във всичко – в хранене, домакинство, неписани обичаи, семейни ценности.

Старците живели в семействата на децата си и се ползвали с тяхното уважение.

Строго се спазвало и разпределението на труда между мъже и жени.

Дамите се трудели у дома, мъжете обратно – никога не се занимавали с това.

Възможно е това да е причината да живеят по-дълго.

Ако по света съотношението на столетници мъже и жени е 1:4, то на острова е 1:1.

Повечето мъже трябвало да обикалят всеки ден из горите – не по-малко от 5-6 килограми.

Но натоварването не било много интензивно – пасли кози и овце.

Други постоянно работели на своите ниви, били обикновени земеделци.

Жените пък рядко напускали границите на домашното стопанство и се движили по-малко.

За полезно учените смятат и още едно мъжко хоби – да се събират вечер и да се шегуват помежду си.

Цивилизацията прониква и в тези варварски места – названието „Бараджи“ произхожда от варвари.

По-цивилизованите младежи, които загърбили традициите, вече се различавали от бащите и дядовците си на тази възраст.

Сред тях има доста хора с наднормено тегло. В миналото са били не повече от 1%, а сега са около 15%.

„Несредиземноморска“ диета

Сардиния е остров в Средиземно море, и е добре известно, че храненето в този регион е едно от най-полезните в света.

Но, колкото и да е парадоксално, в Бараджи се хранят по-различно.

Храненето е доста оскъдно и не особено разнообразно.

Освен там живели бедно до неотдавна и не могли да си позволят различни угощения.

Ето основният набор от храни – пълнозърнест хляб, зеленчуци – домати, картофи, патладжани, много фасул.

Сирене и макарони в достатъчно количество си позволявали само по-заможните.

Месо в тези отдалечени кътчета на острова похапвали само веднъж седмично, през почивните дни или по празници.

И това въпреки че се занимавали със животновъдство, отглеждали кози и овце.

Голяма част от месото се продавало, тъй като яденето му било скъпо.

Естествено пили козе мляко и се хранели с продукти от него.

Козето мляко е много полезна храна, много по-богато на хранителни вещества от кравето.

В него има повече калций, и с 47% витамин А, 134% повече калий и 3 пъти повече ниацин.