Тайната зад високото самочувствие

Диана
Написана от Диана ноември 7, 2015 13:36

Тайната зад високото самочувствие

Акценти:

  • Самочувствие - истината
  • Чуждото мнение - оказва ли влияние
  • Високото самочувствие - път към щастието

Свързани:

Страшно много хора страдат от така нареченoто ниско самочувствие – тоест ниската самооценка, базирана на това какво мислят те за себе си, като цяло.

Едно от задължителните условия, за да имаш високо самочувствие, а може би и най-важното такова, е да се харесваш. Това обаче се оказва доста по-трудно, отколкото звучи за една огромна част от населението. Рядко срещаме хора, които наистина се харесват и са наистина доволни от имиджа, който имат, от впечатлението, което оставят у другите, които не мразят тялото си и начина, по който изглеждат и които са щастливи със самите себе си.

Какво означава да имаш високо самочувствие?

Високото самочувствие в никакъв случай не бива да се бърка с високомерността, надменността и надценяването – неща, които много от нас са склонни веднага да свързват с него.

Не, да имаш високо самочувствие означава да бъдеш уверен в себе си и възможностите си, да знаеш какво можеш, следователно да правиш това, което можеш, да се обичаш, да знаеш как да си доставиш удоволствие и нещо, от изключителна важност, особено в наше време – да не се самоопределяш с мнението на хората около теб.

Защото когато някой каже нещо за нас, сме склонни да му повярваме, дори и да не го покажем външно. Започваме да се замисляме това нещо така ли е или не е така, с кое наше действие сме оставили подобно впечатление у човека, който го е казал, защо го е казал. Такива ли сме всъщност?

И в края на краищата, сме склонни да приемем и че може би сме такива. Защото успяваме някакси да видим логиката. Грешно.

Това е именно пътя към ниското самочувствие – мнението на другите за нас.

Защо не бива да се впечатляваме от това, което другите казват за нас?

Мнението на хората за нас е провокирано от някакво наше минало действие и да се отъждествяваме с това мнение, всъщност означава да се отъждествяваме със самото наше действие – нещо, което трябва да спрем да правим.

Да имаме високо самочувствие не означава и обратното, обаче – да вървим през трупове и да не се интересуваме от нищо и никого.

Това, което трябва да направим е единствено да се харесваме, както вече казахме – но за да се харесваме, трябва да правим и неща, които да ни накарат да се харесваме.

Затова сме така склонни да приемаме чуждото негативно мнение – защото рядко правим неща за себе си, които да ни помогнат по пътя към щастието.

Как да добием по-високо самочувствие?

Действията ни в повечето случаи са свързани със самото ни битово ежедневие, с това да обсъждаме кой какво направил и защо го е направил, с това да се чудим в коя дискотека да се проявим вечерта, какво да ядем, кой да измие чиниите и какви ли не подобни всекидневни въпроси.

Неща, които правим всеки ден. Еднообразието е един от най-големите наши врагове и колкото по-рано го осъзнаем, толкова по-добре.

Правейки едни и същи неща, не стигаме до никъде. Дори начина, по който реагираме към тях рядко се променя.

А как да придобием високо самочувствие, ако не правим нищо, за да се развием? За да сме щастливи.
Да, щастието се изразява в различни неща за всеки един от нас, но винаги е по някакъв начин, свързано с развитието и разнообразието.

Правейки неща за себе си, който да ни усъвършенстват е пътя, по който трябва да вървим, за да имаме високо самочувствие.

За да сме уверени във възможностите си, трябва да сме си доказали, че ги притежаваме. А не можем да направим това, без да опитваме и рискуваме и дори, без да грешим. Отнесени в ежедневието, рядко наистина правим това.

А високото самочувствие ни е и ще ни бъде винаги от помощ. Когато се харесваме, и другите ни харесват. А несъзнателно или несъзнателно, всеки иска да бъде харесван – това е заложено в човешката природа и колкото и да се опитваме, никога няма да можем да го променим. Но можем да променим себе си – и да продължаваме да се променяме, за да се харесваме все повече и повече.

За да сме щастливи.

Тайната зад високото самочувствие
4.5 (90.51%) 78 глас[а]

Диана
Написана от Диана ноември 7, 2015 13:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи