Технологии на бъдещето – каква ще бъде медицината през 2115-та година

Мария
Написана от Мария октомври 23, 2015 23:09

Технологии на бъдещето – каква ще бъде медицината през 2115-та година

Акценти:

  • Продължителност на живота - медицина
  • Клиники в орбитата
  • Алтернатива на бактериите

Свързани:

Как ще се промени медицината след 100 години? Каква е прогнозата на американските учени?

Сякаш вчера беше, когато с възторг и трепет очаквахме новото хилядолетие и с тревога гледахме към бъдещето. Книгите и филмите описваха 21-ви век като нещо далечно и безусловно, фантастично.

Но ето ние вече 15 години живеем в този век. Бъдещето настъпи. Много области от живота на човека за изминалите 100 години бяха ознаменувани с колосални пробиви.

Това, което сега ни изглежда очевидно, до съвсем неотдавна ни изглеждаше невъзможно. Хората отидоха в космоса, започнаха да използват атома за производство на електроенергия, създадоха летателни апарати, които да се движат по-бързо от звука.

Получихме и практически неограничен достъп до информация, сдобихме се с възможността да общуваме на далечни разстояния без проводници. На хубавото бързо се свиква и затова не са рядкост оплакванията, че в самолета интернетът е много бавен.

Не по-малък пробив беше направен и в медицината. Открит беше пеницилинът, а след него и десетки други антибиотици. Лекарите се научиха да се справят с много, по-рано неизлечими заболявания.

Създадени бяха апаратите за ултразвук и магнитно-резонансните томографи за диагностика. Хората вече оперират с лазери и роботи и много още. Но ние приехме всичко това за даденост и сега гледаме напред с любопитство.

Как ще се промени медицината в следващите 100 години? Какво очаква човечеството през 2115-та година?

• Средната продължителност на живота ще превиши 130-150 години. Подобряване качеството на храната, жизненият стандарт и медицината за изминалите 100 години вече значително удължиха човешкия живот, тази тенденция ще се забави и в бъдеще.

• Ще бъдат победени повечето от сега неизлечимите заболявания – като СПИН, рак, диабет, болест на Алцхаймер и др. Днес много заболявания успешно се лекуват, особено, ако се открият в ранен стадий. По-нататъшното развитие на медицината и сродните специалности – например молекулярна химия, завинаги ще избавят човечеството от много заболявания.

• Развитието на технологиите на клонирането ще позволят повторното израстване и присаждане на всякакви увредени и загубени тъкани и органи. Неотдавна американските специалисти представиха на вниманието на обществеността създадената в епруветка жива лапа на мишка, следователно началото е поставено.

• Като се има предвид факта, че биотехнологиите са изключително скъпи, по-евтини и масови техни аналози ще бъдат роботизираните механични протези на загубени крайници и органи, които ще се управляват с мисълта. Тези технологии ще бъдат използвани за управление на компютри и домакински джаджи и устройства. Но така ще се доближим много до образа на киборгите.

• Обръщайки се към специализиран генетичен център родителите на бъдещото дете с помощта на виртуален стимулатор ще могат не само да избират пола и външността на своята рожба, но и ще могат да изискват от лекарите да развият определени заложени нему таланти от природата. Така ще възникнат династии на гениални художници, писатели, лекари, спортисти.

• На земната орбита ще се появят клиники за лечение на пациенти със заболявания на опорно-двигателния апарат, заболявания на сърцето, лечение и рехабилитация, тъй като в условията на безтегловност терапиите ще преминават по-бързо, а и ще бъдат доста по-ефективни.. Там ще се произвеждат и свръх чисти лекарства.

• Алтернатива на бактериите ще станат нанороботите – микроскопични поправящи механизми, които ще циркулират в кръвта и ще унищожават раковите клетки, ще прочистват кръвоносните съдове, ще излекуват травмите и фрактурите на костите.

Технологии на бъдещето – каква ще бъде медицината през 2115-та година
4.5 (90.48%) 42 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 23, 2015 23:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи