Телешко месо

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 10:28

Телешко месо

Акценти:

  • Телешко месо
  • Хранителна стойност
  • Полезни свойства
  • Лечебно действие

Свързани:

Телешко месо – това е месото от 4-5 месечно теле. То има много по-изтънчен вкус от говеждото и е много по-деликатно, но от прекалено продължителна термична обработка може да стане и жилаво и да се сдъвква трудно, поради това, че е с много тънък слой външна и вътрешна тлъстина.

Най-вкусното и скъпо месо – това е месото младите млечни телета, които се хранят само единствено с мляко. Цветът на месото е много бледорозов, почти бял, миризмата му е много деликатна.

А при допир телешкото е твърдо, като усещането наподобява това при докосване на кадифе. Най-качественото месо от млечни телета се произвежда във ферми във Франция, Великобритания и Холандия.

Най-евтиното месо обикновено е от телета, които са хранени със зърнени култури. Такова месо е по-червено и има по-остра миризма.

Телешко може да се добие от месото на животни и от двата пола. Но по-голямата част се произвежда от мъжки телета. Този вид месо е сред най-търсените и е по-скоро деликатес за повечето от българите.

Най-сигурният начин да се провери доколко свежо е месото е то да се натисне с пръст. Ако бързо възвърне първоначалната си форма, това означава, че е чисто и с високо качество.

Но ако вдлъбнатината остане – допуснати са сериозни пропуски при транспортирането и съхранението на месото.

Как се съхранява?

Телешкото месо е много влажно и затова много бързо се разваля. Препоръчително е да се съхранява във фризер, по възможност плътно опаковано и не повече от 2 дни.

Хранителна стойност на 100 грама телешко месо

• Белтъчини – 19.7 грама;
• Мазнини – 2 грама;
• Въглехидрати – 0 грама;
• Вода – 78 грама;

Телешкото месо е покрито единствено с тънък слой подкожна мазнина и поради това е сред най-нискокалоричните храни. В 100 грама от него се съдържат 96.8 килокалории, което позволява безопасното му използването като диетично ястие.

Полезни свойства

В телешкото присъстват липиди /1-9%/ и голямо количество белтъчини /18-20%/. Този вид месо също е източник на различни витамини – В3, В1, В2, В5, В6, В9, а и на минерали като например магнезий, калций, калий, натрий, желязо, фосфор, мед.

Черният дроб на телето е най-богат на желязо. Изобилието от лесноусвояеми аминокиселини и минерални вещества е причина телешкото да бъде определяно за най-полезното месо. Дори при термична обработка то не загубва полезните си свойства.

Екстрактивни вещества – отличителна особеност на телешкото месо, те нямат собствена енергийна стойност, но стимулират образуването на храносмилателни сокове.

Телешкото се счита за постно месо, тъй като в едно парче от него се съдържат по-малко от 1% мазнини, а в телешката обрезка те са едва 2.8%.

Лечебни свойства

Богатият витаминен и минерален състав на телешкото допринася за по-доброто регулиране на концентрацията на глюкоза в кръвта. Месото от млечно теле е полезно за здравето на кожата, лигавиците, за храносмилателната и нервната система.

В телешкото се съдържа значително по-малко холестерол /на 100 грама 105 мг/, отколкото в агнешкото и говеждото. В него също така има и желатин, който допринася за по-доброто съсирване на кръвта.

Именно поради това се препоръчва постоянна консумация на телешко за хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

Медицинските специалисти също съветват да се включи телешкото в хранителния режим на диабетици, хипертоници и на хора, страдащи от анемия.

В този случай е най-добре месото да се яде с кисело зеле, защото желязото, което съдържа, се абсорбира в много по-голям степен при наличието на витамин С.

Телешко месо
4.5 (90.4%) 25 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 10:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи