Телевизията промива мозъци, кара ни да вярваме в откровени заблуди и митове

Мария
Написана от Мария август 30, 2016 23:36

Телевизията промива мозъци, кара ни да вярваме в откровени заблуди и митове

Акценти:

  • Телевизия - формиране
  • Наказание - избягване
  • Фактори - младост

Свързани:

Колкото по-често хората гледат телевизия, толкова повече вярват в откровени митове и заблуждения. Според резултатите от последното проучване, почти 12% от австрийците вярват, че в тяхната страна и досега съществува смъртно наказание. Всъщност е отменено през далечната 1968 г.

Без значение от възрастта, пола и нивото на образованието на хората, които гледат телевизия вярват в различен род заблуждения.

До този извод стигат австрийки учени от Медицинския университет на Виена.

В експеримента взели участие 322 жители на Австрия – 180 жени и 152 мъже – тяхната средна възраст била 35 години. При всички доброволци нивото на образование било различно – някои от тях не били учили, освен в училище, други завършили техникум, трети пък имали и университетска диплома.

Първо, участниците в експеримента били запитани колко често гледат телевизия, а след им предложили да отговорят на следните 5 въпроса:

1. Колко затворници в Австрия, според вас, в този момент очакват изпълнение на смъртна присъда?
2. На колко австрийци, според вас, им е била инжектирана смъртоносна инжекция за последните 5 години?
3. Как мислите, спрямо колко австрийци е била приложена такава смъртоносна инжекция в периода 1989-2013 г.
4. Колко австрийци са били осъдени на смърт на електрически стол за последните 5 години?
5. Колко австрийци от 1989-2013 г са били осъди на смърт на електрически стол?

Коректен отговор на всичките 5 въпроса е 0, защото смъртното наказание е било отменено в Австрия през 1968.

Но всеки 10-ти участник – 11.6% решил, че и до сега в страната се слагат смъртоносни инжекции и слагат на електрическия стол. И в съществуването на смъртното наказание вярвали тези австрийци, които много гледали телевизия.

Така, например, 22-ма анкетирани били убедени, че сега арестуваните в Австрия ги очаква произнасяне на смъртна присъда, 36 от анкетираните заявили, че от 1989 г. на престъпилите закона се въвеждала смъртоносна инжекция, 38 пък написали, че на престъпниците ги грозял електрически стол.

Според авторите на изследванията, това е свързано с това, че участниците в експеримента често гледали американски филми и сериали, героите на които ги очаквало смъртно наказание. И по-точно, в американските детективски романи често сюжета се развива около опитите на подсъдимите да избегнат смъртното наказание.

Изхождайки от резултатите на научния труд, се стига до извода, че средностатистическият австриец черпи от телевизора базови знания.

По време на изследването учените установили, че австрийците гледат телевизия приблизително 5.11 часа седмично. А американците гледат много повече – почти 5 часа само че на ден.

Освен това учените смятат, че от гледането на едни или други предавания и програми по телевизията се формират ценностите на човека.

Интересно е, че хората, които гледат много телевизия, често твърде силно се доверяват на лекари, адвокати и полицаи, обясняват австрийците.

Тъй като по телевизора най- често показват идеалните представители на тези професии.

Важно е, че съдейки по резултатите от предходните изследвания, любителите на телевизора по-често от останалите стават жертви на престъпления.

И учените отбелязват, че не трябва да се изключват и други фактори, заради които анкетираните вярвали в съществуването на смъртното наказание.

Например, според авторите на изследването, някои участници били твърде млади и изобщо не били в час с отмяната на смъртното наказание. Или изобщо не били заинтересовани какво се случва в юридическата система.

Телевизията промива мозъци, кара ни да вярваме в откровени заблуди и митове
4.5 (90.74%) 54 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 30, 2016 23:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи