Температура след вадене на зъб – норма или патология

Мария
Написана от Мария октомври 22, 2018 13:13

Температура след вадене на зъб – норма или патология

Ваденето на зъб е травма, на която организмът може да реагира по съответния начин, например, с повишение на телесната температура.

В някои случаи особено, когато става въпрос за усложнена екстракция, повишението на телесната температура е очаквана реакция, но понякога – това е признак на възпаление и усложнение.

Как да разберем разликата и да не пропуснем тревожните симптоми?

Кога повишението на температурата е норма?

Трудно е да определим конкретните ситуации и да кажем, че това е нормално, и повод за паника няма. Границата между норма и патология е много тънка и за преминаване в усложнения са достатъчни незначителни обстоятелства.

Зъболекарите казват, че колкото по-сложна е операцията, толкова по-голям шанс за повишаване на телесната температура, и това ще бъде по-скоро от нормално явление.

Най-често телесната температура се повишава след вадене на зъби, особено ако за екстракцията са били използвани допълнителни инструменти или е бил необходим хирургичен разрез.

Освен това, причина за повишаване на температурата може да стане и самата причина за ваденето – периостатит, периодонтит и други причини.

Тези патологии сами по себе си могат да бъдат причина за повишение на телесната температура, също както и сериозните травми на лицево-челюстната област, например, счупване.

Но дори в тези случаи, когато зъболекарят предварително предупреждава за възможно повишаване на телесната температура, е необходимо да се обърне внимание на следните симптоми:

  • Общо състояние;
  • Продължителност на фебрилитета;
  • Ниво на изразеност – стойности над 38.5 градуса не могат да се смятат за норма при никакви обстоятелства;

Ако състоянието на болния се е влошило, е необходима консултация със зъболекар, който може да определи причината за повишаване на температурата, а също и назначаване на съответното лечение.

Зъболекари за признаците на усложнения

Внимание заслужава устойчиво повишената температура повече от 3 дни, ако стойностите са започнали да нарастват и се появили други симптоми. Именно при анализ на допълнителните симптоми може да се постави правилна диагноза и да се определят причините.

Причините, които могат да предизвикат повишаване на телесната температура могат условно да се разделят на 2  групи: свързани със зъбите и непосредствено с тяхното вадене, и несвързани с устната кухина.

Сред причините, които не са свързани с устната кухина, могат да се отнесат следните: развитие на респираторни инфекции или пък активизация на хронични заболявания.

Ако след ваденето на зъб телесната температура започне да се повишава, появи се главоболие, хрема, болка в гърлото, то най-вероятно става въпрос за вирусна инфекция. По характерните симптоми не е трудно да се постави диагноза.

Зъболекарите напомнят, че повечето заболявания на устната кухина и на зъбите в частност, могат да станат причина за активация на хронични процеси, да предизвикат обостряния и такъв стрес за организма е екстракцията на зъб.

За установяването на причината за повишение на телесната температура в този случай също помагат допълнителни симптоми, преглед на специалист и някои методи на изследване.

Възпаление на алвеолата и други причини

Причините, свързани с устната кухина и явяващи се непосредствени усложнения след ваденето на зъб, са най-разнообразни.

Това могат да бъдат грешки на зъболекаря или пък причини, свързани с нарушение на препоръките на лекарите, а също и обстоятелства, независещи от никого. Сред най-честите причини – останал корен или част от зъба в алвеолата.

Температура след вадене на зъб – норма или патология
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 22, 2018 13:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи