Терапия със стволови клетки „върна ръцете“ на парализиран мъж

Мария
Написана от Мария септември 9, 2016 15:54

Терапия със стволови клетки „върна ръцете“ на парализиран мъж

21-годишен мъж, парализиран от лявата страна, вследствие на травма на гръбначния мозък, възвърна движението на ръцете и дланите си, благодарение на експериментално лечение със стволови клетки, извършено от изследователи от Медицинския център Кек в университета на Южна Калифорния.

Изследователи са възстановили функцията на рамото и на ръката на парализиран мъж с инжекции, съдържащи веществото AST-OPC1.

През март тази година Кристофър Боесън, от Бейкърсфилд, Калифорния, пострадал при автомобилна катастрофа, в резултат на която претърпял тежка травма на шийните прешлени, и останал парализиран от врата надолу, и дори не е в състояние да диша самостоятелно.

Лекарите казали на Крис, че никога повече няма да може да движи крайниците си. Настоящите хирургични процедури, които се прилагат при травма на гръбначния мозък, имат за цел стабилизиране на гръбначния стълб, за да се предотврати по-нататъшно увреждане, но рядко се постига възстановяване или подобряване на двигателната функция.

По-късно Крис научава за клиничното изпитване, ръководено от д-р Едуард Г. Уирт, медицински директор на Астериас Виотерапевтикс, който търсел хора с увреждане на гръбначния мозък.

В рамките на продължаващите проучвания се тества нова терапия, при която се поставят инжекции AST-OPC1 – вещество, състоящо се от олигодендроцитни прогениторни клетки – ОПК, които произлизат от ембрионалните стволови клетки.

ОПК са формиращи миелин мозъчни клетки и на гръбначния мозък, и подпомагат функцията на нервните клетки.

Според Asterias Biotherapeutics, разработчик на АSТ-ОРС1, предклинични изпитвания на агента в модели на увреждане на гръбначния мозък показват, че водят до намаляване на размера на травмата, възстановяване на защитния миелин, покритието на нервните клетки, образуване на фактори, които стимулират клетъчния растеж на нервите, и кръвоносните съдове да доставят кислород и хранителни вещества до мястото.

За да вземат участие в експеримента, участниците трябва да бъдат без помощта на апарат. Въпреки че обикновено са необходими 3 седмици пациентът да се научи да диша самостоятелно, благодарение на помощта на лекарския екип постига това за 5 дни.

След допълнителни тестове получава правото да участва в клиничното проучване.

Подобренията в двигателната функция били регистрирани само след 2 седмици лечение

През април тази година, Крис преминал процедурата с поставянето на инжекции, ръководена от д-р Чарлз Луи, директор на неврорегенерация център в Университета на Южна Калифорния.

Процедурата включва инжектиране на 10 милиона AST-OPC1 клетки, директно в гръбначния мозък.
В рамките на 2 седмици от лечението, Крис започва да прави някакви движения с ръцете.

В рамките на 3 месеца възвръща способността си да извършва с ръцете си редица ежедневни задачи, като например да си пише името му, да се храни, да борави с роботизирана инвалидна количка и да прегръща семейството си.

90 дни след края на лечението, Крис постигнал значително подобрение в двигателната му функция, до 2 нива на гръбначния мозък, като това е разликата между използването на ръцете – за миене на зъбите, работа с компютър или за правене на други неща, което човек не би могъл да прави.

Учените не могат да кажат дали Крис ще може да възвърне използването и краката, но са насърчени в неговия случай и се надяват АSТ-ОРС1 може още да подобри качеството на живот на пациентите с увреждане на гръбначния мозък.
С това проучване се тества процедура, която може да подобри неврологичната функция.

Терапия със стволови клетки „върна ръцете“ на парализиран мъж
4.5 (89.43%) 70 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 9, 2016 15:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи