Терпентинови вани – митове и реалност

Мария
Написана от Мария септември 1, 2016 18:35

Терпентинови вани – митове и реалност

Акценти:

  • Летален изход - терпентин
  • Странични ефекти - рискове
  • Забранено - вътрешно

Свързани:

Терпентиновите вани са едни от най-интересните и, на пръв поглед съмнителни методи за балнеоложка терапия. Днес, както и преди много години, такова лечение се е прилагало в амбулаторната и санаторната медицинска практика главно на Русия.

Но толкова ли са полезни ваните с терпентин, които са популярни и у нас.

Основна информация за течния терпентин

Течността под формата на терпентин представлява смес терпеноиди и терпени, която се използва за технически цели като разтворител на бои и различни лакове.

Именно за този терпентин знае и повече от 95% от възрастното население на страната. Но в медицината това вещество не се използва, прилага се друг специален вид смолист терпентин, за който ще стане дума и по-нататък.

Съвременната медицина и течният терпентин

Естествените въглеводороди под формата на терпени и етерични масла, от които се състои течният терпентин, лесно проникват в кожата и неспецифично раздразват т.нар. немиелинизирани нервни влакна.

Смолистият терпентин се използва в медицината, но може да се прилага невинаги и не е подходящ за всички. Използва се и в съвременната фармакология.

Органичното вещество се добавя в разтвори, кремове и балсами, предназначени за лечение на разширени вени на ректума, при травми, ревматизъм.

Течният терпентин е незаменим като ароматно вещество. Използва се за различни разтвори, предназначени за приготвяне на терпентинови вани.

Основната съставка на оздравителни терпентинови вани е терпентинът. Следва да се отбележи, че бива бял и жълт, в зависимост от вида дървета, от които се добива.

Специфичната терпентинова миризма не влияе на общата картина на оздравяване.

Показанията за такива вани са много. Помагат при заболявания на опорно-двигателния апарат, венозна недостатъчност, сърдечно-съдови и неврологични заболявания. Освен това белите терпентинови вани повишават артериалното налягане, а жълтите – обратно, понижават го.

Лекуваме или разболяваме – от какви заболявания може да ви отърве терпентина?

Терпентиновите вани, приготвени по специална рецепта, работят като имуностимулатор. По благотворен начин влияят на организма, оказват регенеративно, а също и съдоразширяващо и репаративно действие.

Такава терапия може да бъде ефективна при:

• Заболявания на женската полова система, които протичат в хронична форма;
• Остеоартроза, съпровождаща се с деформация на ставите;
• Радикулит, който се локализира в поясно-кръстния отдел;
• Периатрит, основните проявления на който се проследяват в раменната област;
• Вегетативни полиневропатии – група заболявания, при които се засягат периферните нерви;

Скипидарни вани се назначават на пациенти с хронично възпаление на простатата. Тези процедури са популярни и сред жените, тъй като терпентиновите вани са ефективни в борбата с целулита, подобряват външния вид на кожата.

Но, въпреки внушителният списък с показания за използване на стандартни терпентинови вани, важно е да се отчита, че балнеоложката терапия, както и всеки вид медицинско лечение, изисква строго съблюдаване на препоръките на лекуващия лекар. Дори и на пръв поглед, безопасните и целебни вани с вълшебен терпентин могат да бъдат опасни.

Токсичност на терпентина

За органичното вещество, за което става дума в статията, е характерна умерена токсичност. За съжаление, за тези свойства на течния терпентин знаят единици, и затова често домашното лечение с това вещества завършва трагично, с всички произтичащи обстоятелства и странични ефекти.

Лекарите предупреждават:

• Използването на течен терпентин вътрешно е забранено, тъй като е с висока токсичност при перорално приложение. Съществува риск от летален изход.
• Неправилна пропорция при външно приложение може да доведе до развитие на дерматит.

Терпентинови вани – митове и реалност
4.5 (90.37%) 54 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 1, 2016 18:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи