Тестостеронът – причина за неправилното изразяване на повечето мъже

Мария
Написана от Мария октомври 29, 2015 21:28

Тестостеронът – причина за неправилното изразяване на повечето мъже

Акценти:

  • Тестостерон - изразяване
  • Речев център - говорни проблеми
  • Ефективност - неврони

Свързани:

Мъжкият полов хормон е известен най-вече с влиянието, което оказва върху сексуалното ни желание и донякъде нивата на агресия, които особено мъжката част от населението проявява в по-голяма степен от време на време.

Всеизвестно е, че жените са по-добри в начина си на изразяване от мъжете, които рядко мислят какво да кажат и по какъв начин да го кажат, но защо? Зад какво обаче се крие това женско умение или по-скоро защо на мъжете им е вродено да реагират толкова първично по начало?

Защо нивата на тестостерон са виновни за понижената степен на добрата вербална комуникация?

Проведен е експеримент, в който са наблюдавани група от хора, които се подлагат на смяна на пола от женски към мъжки. Установено е, че след извършените хормонални промени, се наблюдават и множество други.

В изследването взели участие 18 души. Те са били изследвани преди и след смяната на пола. Направените проучвания показват, че около четири седмици след третирането им с тестостерон, структурата на мозъка им започнала да се изменя.

Това се изразявало в намаляване на количеството сива материя при индивидите.

Тя започнала бавно да изчезва на места в две области от лявото полукълбо на мозъка – речевият център, още известен под името Зоната на Брока, където речта ни бива заформена като такава и в Зоната на Вернике – друг езиков център, който отговаря за обработването и оформянето на човешкото слово.

Постепенното й намаляване се получава благодарение на повишените нива на тестостерон в организма, вследствие на извършените хормонални промени в тялото на участвалите в експеримента.

Според учените точно това е причината жените да могат да се изразяват по-добре от по-голямата мъжка част на населението – поради по-добре развитото им ляво полукълбо.

Направено е друго проучване, от което можем да си извадим подобни факти. При децата, които нямат все още богат речник и добър и ефективен начин на комуникация са установени по-високи нива на тестостерон, отколкото при тези, които се справят по-добре с нормалното общуване за възрастта си.

Това показва, че нивата на мъжкия полов хормон се влияят и от възрастта на човека – те се изменят с всяка измината минута.

Но освен намаляването на количеството сива материя, е наблюдавано нещо съвсем друго, което е отчасти изненадващо за много хора – бялата материя се увеличава.

За какво отговаря бялото вещество в мозъка?

Именно участъците, които са с бяла материя се свързват с преминаването на информация между невроните.

Когато тялото на взелите участие в експеримента бива повлияно от тестостерона, то започва да произвежда все повече и повече бяло вещество за сметка на сивото такова – с други думи липсата и намаляването на сивото вещество се компенсира с появата на бяло, което да повиши действието и ефективността на други части от човешкия организъм.

По този начин добрия начин на изразяване бива намален в някаква степен, но пък други центрове, които отговарят за различни неща работят повече и по-ефективно.
Затова и двата противоположни пола са добри в различни неща.

Разбира се, има и изключения – във всеки от нас са заложени различни нива на едни и същи, в повечето случаи, неща. И все пак по-голямата част от женското население винаги ще бъде по-добра, що се отнася до изразяване, освен ако не станем свидетели някой ден на еволюция и тотална промяна на човешкия организъм.

Тестостеронът – причина за неправилното изразяване на повечето мъже
4.6 (91.75%) 63 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 29, 2015 21:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи