Тиквичка

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 14:41

Тиквичка

Акценти:

  • Тиквичка
  • Витаминен състав
  • Хранителна стойност
  • Полезни свойства

Свързани:

Ботаническото наименование на този зеленчук е Cucurbita pepo var. Giromontina – едногодишно тревисто растение от семейство Тиквови. За първи път е било внесено в Европа от Америка.

Индийските племена Ирокези в продължение на 10 хилядолетия традиционно са използвали тиквичките за храна и  дори са ги считали за основно средство за прехрана заедно с тиквата, фасула и царевицата.

Плодовете на тиквичката имат продълговата форма и са с зелен, жълт или бял цвят.

Хранителна стойност на 100 грама

• Белтъчини – 0.6 грама;
• Мазнини – 0.3 грама;
• Въглехидрати – 4.6 грама;
• Вода – 93 грама;
• Калоричност – 24 килокалории;

Тъй като в 100 грама сурови тиквички се съдържат само 24 килокалории, а в печените – 88, те се причисляват към групата на диетичните храни.

Този зеленчукът е показен за консумация от всеки, дори и от хората, страдащи от затлъстяване.

Тиквичка – полезни свойства

Месестата част от тиквичката лесно се абсорбира от тялото, без да причинява раздразнение на стомаха и червата, като осигуряват стимулиращо действие на последните.

В този зеленчук се съдържа витамин С, който е от съществено значение за образуване на колаген и който оказва благотворно въздействие на кожата.

Витамин А, на който също са източник тиквичките е полезен за зъбите и косата и влияе добре на зрението.

Също в състава на този зеленчук е установено наличието на важните за организма микроелементи калий, калций, желязо, магнезий – важни за сърцето, мускулите и черния дроб.

Хранителните влакна в тиквичките добре абсорбират токсичните вещества, излишният холестерол и вода и способстват за тяхното отстраняване от организма.

При затлъстяване консумацията на този зеленчук създава усещане за бързо засищане, като по този начин се ограничава апетита за други по-висококалорични храни.

Изключително полезни са тиквичките за хора в напреднала възраст.

Те активират храносмилателните процеси, подобряват моторната и секреторната функция на стомаха и червата, влияят благоприятно на кръвотворния процес, препятстват развитието на атеросклероза.

Препоръчително е включването им в хранителни режим при заболявания на бъбреците, черния дроб и при хипертония.

Тиквичките са диуретично средство при явни и скрити отоци. За тази цел най-подходяща тяхната месеста част, семената и цветовете.

Семената не се пекат, а се сушат в гореща фурна и редовно се приемат по 15-25 броя от тях на ден. Цветовете, които са паднали сами на земята, се варят по 7-9 броя в количество вода равно на една чаша.

Тиквичките са най-добрата храна за премахването на излишните течности от организма.

Най-полезни за тази цел са тези с дължина около 20-25 см, незрели, като се използват заедно с кожата, варят се кратко време, без да се добавя сол, олио или масло.

Ястията с тиквички притежават също противоалергично, противоанемично и жлъчегонно действие, стимулират чревната перисталтика и изпразването на жлъчния мехур.

Като противоалергично средство 5-6 пъти дневно между храненията се приемат по 1/3 чаша запарени 10-12 цвята от растението, които се заливат с 500 мл вряла вода и получената смес се оставя да престои 2-3 часа.

Ястията от тиквички са полезни при пациенти болни от хепатит, холецистит, жлъчно-каменна болест, хроничен колит, хипертония, атеросклероза, хроничен нефрит и пиелонефрит.

Семената на тиквичките са показни при бъбречно-каменна болест, дължаща се на отлагане на оксалати и урати и при подагра и при други нарушения на обмяната на веществата.

Калоричността на този зеленчук е много близка до нулата, а това означава, че може да се консумира в неограничени количества през целия сезон.

Тиквичка
4.5 (89%) 40 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 25, 2015 14:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи