Защо страдаме от „тинитус“, познат като шум в ушите

Калина
Написана от Калина май 30, 2015 14:38

Защо страдаме от „тинитус“, познат като шум в ушите

Акценти:

  • Какво означава "тинитус"?
  • Кога е открито и идентифицирано заболяването "шум в ушите"?
  • Какво лечение трябва да се предприеме срещу шума в ушите?

Свързани:

Случвало ли ви се е да чувате шум в ушите, без да съществува външен източник на звук?

Това състояние се нарича тинитус. За първи път подобни сигнали, свързани с постоянен шум на звънене, са били картографирани при човек, подложен на лечение и мозъчна операция.

В този рядък случай, състоянието е наблюдавано с помощта на 164 електрода, поставени директно върху мозъка на пациента, за да се проследят епилептичните припадъци.

Изследователите сравняват мозъчната активност при силен тинитус с периодите, когато е тихо. Те забелязват различия, изненадващо разпределени в широк набор от области на мозъка.

Проучването е публикувано в списание „Current Biology“

Шумът в ушите или постоянното присъствие на фантомни звуци, засяга около 10% от възрастните в Обединеното кралство, дори 1% е достатъчно тежък, за да повлияе на качеството на живот. Шумът може да наподобява звънене или писък.

В много случаи започва с частична загуба на слуха, а понякога се дължи на силен шум или преобразуване на звукови вълни в нервни сигнали, в сърцевината на вътрешното ухо.

За предишните изследвания, целящи да установят промените в мозъка са използвани уреди за сканиране (като магнитен резонанс), които са много по-точни от електродите, използвани в новото изследване. Проучени са и модели на тинитус при лабораторни животни.

Направено е изследване, свързано с опитите за лечение на тинитус по време на операция, в която са използвани само четири електрода. Тези много по-обширни записи са щастливо съвпадение, според лекарите.

Според д-р Филип Гендер от Университета на Айова в САЩ, споменава за един рядък случай. Пациент на 50-годишна възраст, страдащ от епилепсия, е подложен на процедура, включваща поставяне на електроди, имплантирани през лявото полукълбо, в продължение на две седмици, за да се установи източникът на припадъците му.

В основата на изследването е метод за манипулиране на шума в ушите, наречен „остатъчно инхибиране„. В продължение на 60 пъти в период от два дни, изследователите, проучват 30-секунден изблик на шум. Около половината от времето, се отчита постоянен, пронизителен звън и тишина непосредствено след шума.

Изследователите набелязват конкретни „трептения“ ( това са мозъчни вълни, причинени от изгаряне на неврони в синхрон), свързани с появата на шум в ушите.

Пред BBC News д-р Седлий разказва, че откритите корелации на тинитус са присъствали в огромна част от областите на мозъка.

Според някои изследователи са включени мозъчни области извън тези „слухови“ секции, за които ние знаем, че участват в изслушването. Това е първият път, в който се наблюдава необичайната активност на тази мрежа подробно.

Учените подчертават, че това е само шум в ушите и състоянието може да варира. Според д-р Седлий, потвърждаването на широк модел на основната мозъчната активност е много важно.

Шумът в ушите често започва със загуба на слух, причинена от увреждане на клетки във вътрешното ухо.

Професор Андрю Кинг, невролог, занимаващ се с изучаване на слуха в Оксфордския университет, определя резултатите като“огромна крачка напред“ по отношение на проследяването на подробните причини за шум в ушите, особено в сравнение с образно изследване на мозъка. Той подчертава, че това е един-единствен казус и че явлението – тинитус е „силно променливо “ при отделните индивиди.

Защо страдаме от „тинитус“, познат като шум в ушите
4.5 (90%) 22 глас[а]

Калина
Написана от Калина май 30, 2015 14:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи