Токсичен оток на белите дробове – причини за развитие

Мария
Написана от Мария септември 1, 2018 22:26

Токсичен оток на белите дробове – причини за развитие

Акценти:

  • Токсичен оток - кортикостероиди„ Диуретици - показания
  • Признаци - характерни

Свързани:

Токсичен оток на белите дробове – това е опасно, остро развиващо се патологично състояние, обусловено от постъпване в дихателните пътища на пулмонотоксични химически вещества.

Чрез въздействието на такива вещества се наблюдава повишаване на проницаемостта на капилярите, което води до натрупване на течност в белодробната интерстиция.

Това заболяване се характеризира с наличие на няколко етапа, което последователно се сменят един след друг. В случаите, когато медицинската помощ не е била оказана своевременно, съществува голяма вероятност от смърт на болния, поради прогресиращи дихателни нарушения.

Най-често отокът на белите дробове е в резултат на различни нарушения от страна на функционалната активност на сърдечно-съдовата система. На токсичната форма на тази патология се падат не повече от 10% от случаите.

С това състояние могат да се сблъскат хора на всякаква възраст и пол. Токсичното увреждане на белите дробове е най-тежката форма на въздействие на отрови върху дихателните пътища.

Дори и ако състоянието на болния човек се стабилизира и неговият живот не е заплашен от нищо, то съществува риск от развитие на други, дългосрочни усложнения.

Като пример, може да се приведе токсичен емфизем, заместване на белодробната тъкан със съединително-тъканен компонент, засягане на централната нервна система, а също и различни заболявания от страна на бъбреците и черния дроб.

В основата на механизма на развитие на токсичен оток на белите дробове е първично увреждане с пулмонотоксични вещества на алвеоларно-капилярната бариера.

На този фон се отключват редица сложни биохимични процеси, които водят до това, че алвеоцити и ендотелиоцити загиват.

В лумена на алвеолите се натрупва голямо количество течност, поради което се нарушава процесът на газов обмен.

В кръвта се понижава нивото на кислород и се повишават нивата на въглероден диоксид. В резултат на протичащите нарушения се променят реологичните свойства на кръвта и страдат други вътрешни органи.

Симптоми при токсичен оток на белите дробове

Този патологичен процес започва остро. При завършен вариант всичко започва с рефлекторен етап. Настъпва на практика веднага след контакт на дихателните пътища с токсично вещество.

Присъстват симптоми като покашляне, слуз, отделяна от носа, дискомфорт и драскане в областта на гърлото. Болният човек се оплаква от умерена болезненост в гръдния кош, затруднено дишане, повишена слабост и пристъпи на световъртеж.

Обикновено гореописаните не водят до значително влошаване на общото състояние на пациента, те постепенно стихват и преминават на втори етап.

Продължителността на втория етап е от 2 до 24 часа и се нарича скрит. Пациентът се чувства относително добре и не сигнализира за наличие на някакви безпокоящи го моменти. Но в хода на физикално изследване могат да се открият редица нарушения.

Следващият етап се характеризира с нарастване на клиничната картина. Възникват симптоми като изразен пристъп на задух, до задушаване, пребледняване на кожата и цианоза на назолабиалния триъгълник.

Задължително присъства силна кашлица. При кашлица се отделя количество пениста храчка. Нарастващото неразположение се сигнализира с присъединяване на главоболие. Болковият синдром в гърдите също става интензивен.

Диагностика и лечение на заболяването

Диагнозата се поставя въз основа на общ преглед, аускултативен преглед и рентгенография на белите дробове. Задължително се правят кръвни изследвания, в които се откриват редица характерни признаци.

Лечението на токсичен оток на белите дробове се свежда до използване на кортикостероиди, диуретични препарати, бронхолитици.

Токсичен оток на белите дробове – причини за развитие
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария септември 1, 2018 22:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи