Толкова ли е полезна, според учените, популярната вода с лимон?

Мария
Написана от Мария ноември 14, 2014 01:31

Толкова ли е полезна, според учените, популярната вода с лимон?

Акценти:

  • Къде се среща лимоненото дърво диворастящо?
  • Калорични ли са лимоните?
  • Установено ли, че консумацията на лимонени кори е полезна при чернодробна стеатоза или омазнен черен дроб?

Свързани:

Какво знаем за лимоните?

От гледна точка на ботаниката са цитрусови плодове, принадлежащи към семейство Седефчеви, познати на науката като Citrus Limon.

И макар че дървото, от което произхождат е хибридно, то те са много по-ценни за поддържане на общото здравословно състояние от останалите по-известни в България представители на семейство Седефчеви – портокали и мандарини.

Лимоненото дърво се среща диворастящо главно в Индия, в подножието на Хималаите и се предполага, че разпространението му по света е започнало именно от този регион.

Най-търсени на пазара са 2 вида лимони, които се определят като основни Citrus medica, Citrus Limonium Risso.

Цитрусовият плод е с ниско съдържание на калории, около 29 на 100 гр., което е най-малкото количество в сравнение с плодовете на другите представители на семейство Седефчеви.

Лимоните са отличен източник на витамин С

Лимоните са с високо съдържание на витамин С, който е от съществено значение за нормалния растеж и развитие. Един лимон съдържа около 30-40 мг. витамин С.

За сравнение портокалът съдържа около 80-90 мг. витамин С.
Въздействието на витамин С върху човешкото тяло е изследвано много детайлно. И резултатите от проучванията показват, че притежава невероятно много полезни за здравето свойства.

Осигурява защита срещу малформации на плода, сърдечно-съдови заболявания, болести на очите, срещу появата на бръчки и при имунна недостатъчност.

Също така действа като антиоксидант и предпазва клетките от увреждане, причинено от прекалено голямото количество свободни радикали.

Какви уникални полезни за здравето на човека свойства притежават лимоните?

Водата с лимон като средство за детоксикация

Това е първото ценно свойство на лимонената вода, за което повечето от нас се сещат, но то обикновено и е най-надценявано.

По-долу ще цитираме няколко солидни научни източника, които дават вярна представа за потенциала на лимоните като средство за прочистване на тялото.

Не е изненадващо, че количеството на урината се увеличава след пиенето на вода с лимон, тъй като съдържа съединението цитрат.

То представлява естествен инхибитор на токсини, които е възможно да се отложат под формата на кристали в тялото. Лимонената киселина повишава способността на организма естествено да се пречисти от тези нежелани токсини.

Те проникват в организма по различен начин. Възможно е да е чрез въздуха, който дишаме и от някои от храните, които ежедневно консумираме. Две научни изследвания хвърлят малко повече светлина върху свойството на лимоните да прочистват.

Холандски учени през 2002 г. провеждат изследване върху животни с лимонени кори, което е публикувано в европейското списание „Nutrition“.

Резултатите от проучването показват, че лимонените кори са много ефективно средство за понижаване на нивата на общия холестерол и в черния дроб.

Въпреки че изследването е върху животни, резултатите са показателни, че консумацията на лимонени кори е възможно да е полезна за хората, които страдат от заболяването чернодробна стеатоза или омазнен черен дроб.

Резултатите от изследване на индийски учени през 2005 г.,публикувано в издание на списание „BMC Pharmacology“ , показаха, че съединението хесперидин /цитрусов биофлавоноид открит в лимоните/ предпазва черния дроб от увреждане след прилагане на CCl4 – добре проучен чернодробен токсин.

Тези изследвания са ясното доказателство, че лимоните подобряват функцията на черния дроб и улесняват филтрирането на опасни токсини.

Проучванията показват, че в случаите, когато се образуват токсини в тялото, лимоненият сок и кора действат прочистващо.

Пиенето на лимонена вода след хранене ще спомогне за формирането на значително по-малко токсини, а освен това ще бъде и улеснено тяхното изхвърляне от тялото.

Толкова ли е полезна, според учените, популярната вода с лимон?
4.6 (91.23%) 73 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 14, 2014 01:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи