Някои храни в комбинация са още по-полезни за организма, отколкото ако се ядат по отделно.

Веществата, които се съдържат в тях, се превръщат в тандем, увеличават полезните си свойства и облекчават храносмилането.

Що за храни са това - по-добри от най-добрите?

1. Бял чай и черен шоколад

Това вкусно съчетание е много по-полезно, отколкото се е смятало по-рано.

Белият чай е лидер сред останалите по съдържание на катехини – вещества от растителен произход с антиоксидантни свойства.

А в черния шоколад има кверцетин – антиоксидант със силно изразени противовъзпалителни свойства. Когато попаднат в комбинация в организма:

• повишават имунитета;
• стимулират мозъчната активност;
• подобряват сърдечно-съдовата функция;
• понижават риска от развитие на рак;

2. Портокалов сок и овесена каша

Диетичната закуска, която въпреки невисоката си калоричност много добре засища и ни държи сити поне до обяд.

И овесената каша и портокаловият сок са източници на полифеноли.

Освен това овесените каши са с високо съдържание на фибри.

Заедно подобряват функцията на храносмилателната система, помагат на организма да се справи с токсините.

3. Пуешки дроб и броколи

Качественото месо е полезно за здравето.

Освен животински белтък, то е и с високо съдържание на селен – елемент, който потиска растежа на раковите клетки.

Особено много това вещество е в субпродуктите – дроб на пуйка, пиле, говежди, свински и телешки бъбреци.

Всички изброени храни е полезно да се съчетават със зеле – броколи, карфиол, брюкселско.

В зеленчуците от семейство зелеви се съдържа веществото глюкорафинин, което при увреждане на растението се трансформира в сулфорафан.

Това вещество усилва действието на селена с няколко пъти.

4. Чесън и морски дарове

Доста странното на пръв поглед съчетание е много полезно за организма.

Изследвания, проведени в канадски университет, показват, че тази двойка храни може да понижи нивата на холестерол в кръвта.

Важно е да се има предвид, че освен всичко останало чесънът съдържа повече от 100 биологично активни вещества.

5. Кисело мляко и пресни плодове

Лактобактериите, които се съдържат в киселото мляко, подобряват функцията на стомаха и нормализират чревната флора.

Ако се похапва заедно с пресни плодове, ползата ще се удвои.

Ценните вещества от киселото мляко, в съчетание с растителни фибри, ще се усвоят по-добре.

6. Херинга и сусам

Рибата е винаги от полза за организма. В нея се съдържат полезни мазнини, минерални вещества и витамин D.

Последният от списъка е необходим за усвояване на калций, затова е важно да похапваме, които го съдържат, в комбинация със слънчевия витамин.

Отличен тандем – херинга със сусам.

Последният се слави с високо съдържане на калций – 890 мг на 100 грама.

Тази комбинация се отразява благоприятно на състоянието на костите, зъбите и ноктите.

7. Домати и авокадо

Червеният зеленчук е шампоан по съдържание на ликопен – каротиноиден пигмент, определящ цветът на плодовете на някои растения.

Колкото по-ярки и сочни са доматите, толкова по-висока е концентрацията на това вещество.

8. Черна боровинка и грозде

За ползата от антиоксидантите вече е казано немалко.

Неотдавна изследователи от Корнелския университет установиха, че антиоксидантното действие се усилва, ако се съчетаят едновременно няколко храни.

9. Черен фасул и чушка

Черният фасул рядко се среща по масите и отстъпва по популярност доста на традиционните бял и червен.

И това е повод да си приготвим вкусен обяд с черен фасул.