Топ 10 храни, предизвикващи гастрит

Мария
Написана от Мария февруари 9, 2017 01:13

Топ 10 храни, предизвикващи гастрит

При хронични гастрити следва внимателно да се съблюдават всички хранителни препоръки.

Някои видове храни могат да предизвикат обостряне на заболяванията.

1. Хляб

Пресният пшеничен или ръжен хляб, а също и тестени изделия, са най-опасният враг за болните от гастрит.

Често след употребата на пресен хляб хората усещат обостряне на заболяването.

Дори при здравите понякога се появяват киселини.

Разрешен е вчерашният пшеничен хляб или сухари.

2. Супи и бульони

Ако страдате от гастрит, категорично ви се забраняват варените месни, гъбни и мастни бульони.

Съставките на тези бульони влияят неблагоприятно на състоянието на стомашната лигавица, особено когато е възпалена.

Разрешени са леките бульони и супи без зеле.

3. Месни ястия

При гастрит, особено в период на обостряне, е категорично забранено да употребява мазно месо, а именно – свинско, агнешко, гъше, пушено, варени колбаси и консерви.

При здравите хора редовната консумация на такива храни е рисков фактор за развитие на гастрит.

Разрешено е варено постно говеждо, пържоли на пара, телешко на пара, или грил, варено пилешко.

4. Твърдо сварени яйца

При хронични гастрити не се препоръчва да се консумират твърдо сварени яйца.

Това е един профилактика обострянето на заболявания.

Но в менюто на здравия човек варените яйца трябва да присъстват задължително.

Разрешено – яйца на омлет. За младите хора се препоръчват не повече от 2-3 яйца дневно.

За хората в напреднала възраст не е желателно да консумират повече от 2-4 яйца седмично.

5. Мазна риба

При нарушение на киселинността на стомашния сок и предразположеност към гастрити следва да се ограничи консумацията на мазни риби.

Разрешена е немазна варена риба или риба, приготвена на пара.

6. Кисели плодове

При гастрити не се препоръчва употребата на кисели плодове.

Цитрусите са противопоказни, а също и прясноизцедените сокове, които е възможно да предизвикат обостряне на гастрит.

Разрешени са сладки плодове, варени и запечени плодове.

7. Мазни ястия

Свинските и говеждите мазнини, а също и кравето масло е възможно да влошат протичането на гастрита и да предизвикат обостряне.

Също следва да стоим по-далеч от мазното агнешко и от маргарините.

8. Мляко и млечни продукти

В някои случаи при гастрит може да навреди.

Всичко зависи от поносимостта на организма от млякото.

Лекарите не препоръчват да се употребяват кисели и мазни продукти, повече от 40%.

Това се отнася най-вече за мазните сирена.

9. Алкохол и тютюнопушене

Без значение дали сте предразположени към гастрит или не, но прекомерната употреба на алкохол и тютюнопушене спомагат за неговото развитие.

Разрешена е умерената употреба на алкохол –не повече от 1 чаша сухо вино.

10. Кисели зеленчуци

При хроничен гастрит не се препоръчва употребата на бяло зеле, лук, а също и мариновани, солени зеленчуци.

Възможно е да предизвикат обостряне на гастрита.

Разрешени са неутрални зеленчуци – варени или печени, картофи, цвекло, моркови и други.

С цел предотвратяване на гастрит храната не трябва да е прекомерно кисела, пикантна и солена.

Това не означава, че трябва да забравим за подправките, просто трябва да са в разумни количества.

Храната, която консумираме не трябва в никакъв случай да съдържа консерванти и оцветители.

Не се препоръчват и консервираните храни, които се продават по магазините, тъй като не е известно какви консерванти се използват при производството.

Топ 10 храни, предизвикващи гастрит
4.8 (95%) 20 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 9, 2017 01:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи