При хронични гастрити следва внимателно да се съблюдават всички хранителни препоръки.

Някои видове храни могат да предизвикат обостряне на заболяванията.

1. Хляб

Пресният пшеничен или ръжен хляб, а също и тестени изделия, са най-опасният враг за болните от гастрит.

Често след употребата на пресен хляб хората усещат обостряне на заболяването.

Дори при здравите понякога се появяват киселини.

Разрешен е вчерашният пшеничен хляб или сухари.

2. Супи и бульони

Ако страдате от гастрит, категорично ви се забраняват варените месни, гъбни и мастни бульони.

Съставките на тези бульони влияят неблагоприятно на състоянието на стомашната лигавица, особено когато е възпалена.

Разрешени са леките бульони и супи без зеле.

3. Месни ястия

При гастрит, особено в период на обостряне, е категорично забранено да употребява мазно месо, а именно – свинско, агнешко, гъше, пушено, варени колбаси и консерви.

При здравите хора редовната консумация на такива храни е рисков фактор за развитие на гастрит.

Разрешено е варено постно говеждо, пържоли на пара, телешко на пара, или грил, варено пилешко.

4. Твърдо сварени яйца

При хронични гастрити не се препоръчва да се консумират твърдо сварени яйца.

Това е един профилактика обострянето на заболявания.

Но в менюто на здравия човек варените яйца трябва да присъстват задължително.

Разрешено – яйца на омлет. За младите хора се препоръчват не повече от 2-3 яйца дневно.

За хората в напреднала възраст не е желателно да консумират повече от 2-4 яйца седмично.

5. Мазна риба

При нарушение на киселинността на стомашния сок и предразположеност към гастрити следва да се ограничи консумацията на мазни риби.

Разрешена е немазна варена риба или риба, приготвена на пара.

6. Кисели плодове

При гастрити не се препоръчва употребата на кисели плодове.

Цитрусите са противопоказни, а също и прясноизцедените сокове, които е възможно да предизвикат обостряне на гастрит.

Разрешени са сладки плодове, варени и запечени плодове.

7. Мазни ястия

Свинските и говеждите мазнини, а също и кравето масло е възможно да влошат протичането на гастрита и да предизвикат обостряне.

Също следва да стоим по-далеч от мазното агнешко и от маргарините.

8. Мляко и млечни продукти

В някои случаи при гастрит може да навреди.

Всичко зависи от поносимостта на организма от млякото.

Лекарите не препоръчват да се употребяват кисели и мазни продукти, повече от 40%.

Това се отнася най-вече за мазните сирена.

9. Алкохол и тютюнопушене

Без значение дали сте предразположени към гастрит или не, но прекомерната употреба на алкохол и тютюнопушене спомагат за неговото развитие.

Разрешена е умерената употреба на алкохол –не повече от 1 чаша сухо вино.

10. Кисели зеленчуци

При хроничен гастрит не се препоръчва употребата на бяло зеле, лук, а също и мариновани, солени зеленчуци.

Възможно е да предизвикат обостряне на гастрита.

Разрешени са неутрални зеленчуци – варени или печени, картофи, цвекло, моркови и други.

С цел предотвратяване на гастрит храната не трябва да е прекомерно кисела, пикантна и солена.

Това не означава, че трябва да забравим за подправките, просто трябва да са в разумни количества.

Храната, която консумираме не трябва в никакъв случай да съдържа консерванти и оцветители.

Не се препоръчват и консервираните храни, които се продават по магазините, тъй като не е известно какви консерванти се използват при производството.