За много хора белтъчините са на първо място в списъка с необходимите хранителни вещества.

Всяка диета предполага прием на храни, богати на протеини.

Същото се отнася и за тренировките – всеки треньор ще ви каже, че протеинът е необходим за трупане на мускулна маса.

В училище учат децата, че белтъчините са най-важното хранително вещество за човешкия организъм.

Но не обръщаме ли прекалено голямо внимание на протеините?

Въпреки че белтъчините са много важен нутриент, техният излишък в организма може да стане причина за неблагоприятни последствия.

Минималният ежедневен прием на белтъчини е от 50 до 75 грама.

Но съществуват толкова храни, богати на белтъчини, че много хора, без да го забелязват надвишават нормата.

Как да определим дали прекаляваме с белтъчините?

1. Наднормено тегло

Един от основните признаци на прекаляване с протеините е бързото покачване на килограми.

Ако увеличите приема на белтъчини без ограничение на другите храни, теглото ви постепенно ще се увеличи.

Ако целта ви е мускулна маса, подобно качване на килограми може да ви изиграе лоша шега.

Важно е приемът на белтъчини да се контролира, тъй като последствията за цялостното здравословно състояние може да са неблагоприятни.

2. Проблеми с бъбреците

Бъбреците спомагат за филтриране на всички отпадъци, които се генерират при разграждането на белтъците.

Прекомерният прием на протеини претоварва бъбреците, което може да ги разболее.

Рискът е особено голям, ако някой в семейството е с болни бъбреци.

При фамилна обремененост трябва много да се внимава с храненето.

Хранителният режим трябва да е балансиран - 50 на 50 растителни и животински протеини, в противен случай рискът да си докараме хронично бъбречно заболяване нараства значително. 

3. Обезводняване

Когато бъбреците разграждат белтъчини, те отделят урея в кръвта.

Колкото повече белтъчини има в организма, толкова повече урея образуват бъбреците.

И тялото има нужда от все повече и повече вода, за да изхвърли опасното вещества.

Причината за обезводняване може да е точно излишъкът на белтък.

4. Ниски нива на калций

Белтъчините отмиват калция от костите.

Киселините, които се отделят всеки път, когато употребявате белтъчини, трудно се абсорбират без калций.

Но ако не приемате достатъчно калций, организмът започва автоматично да си го взима от костите.

Така обаче намалява тяхната здравина.

Многобройни изследвания показват, че хората, които приемат повече белтъчини, отколкото трябва, имат по-слаби кости.

Сравнението е с тези, които се придържат към нормата.

5. Проблеми със сърцето

В месото, което е основен източник на белтъчини от животински произход, се съдържат наситени мазнини.

В растителните протеини такива мазнини няма, това ги прави предпочитани, тъй като животинските е възможно да навредят на сърцето.

6. Забавяне на кетозата

Много често хора, които спазват нисковъглехидратни диети, се опитват да попълнят недостига на хранителни вещества, с белтъчини.

Но това е много вредно за организма.

Забавянето на кетозата е признак на прекаляване с протеините и недостиг на въглехидрати.

Вместо да заменяте въглехидратите с белтъчини, похапвайте повече с нисък гликемичен индекс и полезни мазнини.

7. Подагра

Учените доказват, че ако прекаляване с белтъчините от животински произход, се увеличава риска от развитие на подагра.

Това е свързано с факта, че животинските протеини съдържат много пурини, които повишават нивото на пуринова киселина в организма.

Ограничаването на животинските белтъчини или замяната с растителни помага за намаляване на риска.