Топ 10 най-вредни за здравето телефони в света

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2016 16:58

Топ 10 най-вредни за здравето телефони в света

Акценти:

  • SAR индекс - радиация
  • Микровълни - въздействие
  • Абсорбция - телесни тъкани

Свързани:

Вероятно много от вас са се питали колко радиация излъчват мобилните телефони и придобилите през последните години популярност смартфони?

Това е и причината мобилните оператори да са задължени да публикуват измервания на нивото на радиация, които се излъчват от мобилните устройства. И затова е много лесно да се направи анализ кои са най-ниските и най-високи емисии.

И в предходни наши публикации сме изтъквали, че всички мобилни устройства са източници на радиация, като така малко или много влошават микроклимата във всеки ден.

Но въпреки множеството изследвания, които са провеждани що се отнася до радиационното въздействие от мобилните устройства, резултатите от тях остават неопределени.

А това е проблем, който живо ни интересува и повечето от производителите публикуват информация за специфичните нива на абсорбция или т.нар. SAR индекс, който ни дава възможност да узнаем нивата на радиация, която телефоните ни излъчват.

Безопасни нива на SAR индекса

Регулаторните органи в отделните държави са установили безопасни лимити на този индекс. Например, Федералната комисия по съобщенията на САЩ е определила като безопасно радиочестотно излъчване, SAR индекс на стойност от 1.60 вата на килограм за 1 грам тъкан.

В Европа безопасната граница е по-висока, като е установена на 2.00 вата на килограм средно на 10 грама тъкан. Тези стойности отразяват количеството радиация, което се абсорбира от тялото и се различават в зависимост от частите на тялото, на които въздейства.

Например, нивото на индекса SAR ще е по-високо в ухото, отколкото в останалата част от тялото, тъй като там мобилното устройство въздейства непосредствено.

Важно е да се отбележи, че макар и нивата на SAR индекса да са важен инструмент за измерване на максималното възможно излагане на радиация от един мобилен телефон.

Този индекс не може да измери общото количество радиация, което тялото поглъща.

Когато говорим по телефона абсорбираме определено количество радиация, а когато мобилното устройство просто стои до нас отново поглъщаме от нея, но по-малко количество.

Все пак установените граници на индекса SAR гарантират, че съответното мобилно устройство не надвишава максималното допустимите нива на излагане на радиационно въздействие.

Но това не е общото количество радиация. И колкото по-нисък е този индекс, толкова по-добре за здравето ни.

Достатъчни ли са установените лимити на радиационно въздействие, за да защитят здравето на потребителите?

SAR е създаден, за да предпази потребителите само от топлината, която се предизвиква от микровълновата радиация.

Лимитът на индекса не предпазва потребителите от нетоплинните ефекти, причининени от прекомерното излагане продължително време на радиацията от мобилните телефони.

Проучвания върху хора показват, че дори и краткото излагане на микровълновите вълни от мобилните устройства променя мозъчната активност и дори може да се стигне до отваряне на хематоенцефалната бариера в мозъка.

Ето и кои 10 смартфона са най-опасни за здравето:

1. Galaxy S7 – SAR индексът е 1.59 ват на килограм

При говорене по устройството радиацията върху главата е 0.62 вата на килограм, и 1.06 вата на килограм върху тялото при носене. Wi-fi рутерът на смартфона е със SAR 0.55 вата на килограм върху главата.

Индексът при едновременна трансмисия – говорене + включен Wi-fi е 1.40 върху главата, 1.50, когато се носи върху тялото, и 1.59 ват на килограм, когато се използва hotspot.

2. Galaxy S7 Edge – 1.59 вата на килограм

При говорене по устройството е 0.67 вата за килограм на главата, и 1.07 W/kg, когато се носи върху тялото. Wi-fi рутерът е със SAR 0.85 W/kg.

При едновременна трансмисия, тоест с включен рутер е 1.24 върху главата, 1.41, когато се носи, върху тялото, и 1.59, когато е включена горещата точка.

3. Galaxy S7 Note 7 – 1.59 вата на килограм

С най-ниска радиация върху главата – 0.39 вата на килограм, и 0.67, когато се носи в джоба. С включен бежичния рутер радиационното излъчване е 0.85 върху главата.

4. iPhone 7 Model A1778 – 1.58 вата на килограм

Микровълновото въздействие върху главата е по-слабо, отколкото при предходния модел – 1.09

5. IPhone 7 Model A1660 – 1.56 вата на килограм

Като радиацията върху главата е по-висока, отколкото при най-новите модели на Самсунг – 1.10 вата на килограм.

6.iPhone 7 Plus Model A1784 – 1.54 вата на килограм

Най-ниско ниво на радиационно облъчване при носене в джоба върху тялото, при включен hotspot.

7. Prestigio Grace S5 – 1.49 вата на килограм

Един от евтините най-продаваните в България за месец септември, но данните, които измерват нивото на микровълните при включена гореща точка, са на Китайската комисия по съобщенията.

8. Huawei P9 – 1.49 вата на килограм

Един от най-популярните у нас, и същевременно с малко по-нисък SAR индекс, отколкото устройствата на технологичните гиганти Apple и Samsung.

9. Lenovo Vibe Shot – 1.077 вата на килограм

Според тестовете, провеждани в САЩ, нивото на абсорбцията от тялото тази марка смартфони е с най-ниски нива.

10. LG K8 – 0.73 вата на килограм

Също попада в топ 10 на най-продаваните за месец септември, като същевременно е и с най-нисък SAR индекс, което го прави и най-безопасен за здравето на потребителите.

И все пак да припомним, че SAR индексът не отразява по какъв начин човек използва своя смартфон, което е от съществено значение за количеството микровълни, които тялото му абсорбира от устройството.

Топ 10 най-вредни за здравето телефони в света
4.5 (90.14%) 71 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 7, 2016 16:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи