Топ 3 козметични процедури, които предизвикват опасни усложнения

Мария
Написана от Мария септември 10, 2018 14:05

Топ 3 козметични процедури, които предизвикват опасни усложнения

Акценти:

  • Обезкосмяване - лазерно
  • Проблем - задълбочаване
  • Пилинг - повърхностен

Свързани:

Какви жертви неусетно правим за красотата?

В борба за красота много прибягват до „модификация” на тялото – премахват косми, нанасят специален гел, полират кожата с пилинги… Маркетолозите рекламират всички тези процедури като „оздравяващи” и „обновяващи”.

Но всъщност посещението на салон за красота може да ни докара проблеми.

Епилация – от акне до венерически болести

Феновете на тоталното обезкосмяване твърдят, че епилацията е необходима на всички – и на мъже, и на жени, не само заради естетиката, но и за по-добра хигиена. Но учените не са съгласни – самата процедура по обезкосмяване може да има неприятни последствия.

Например, заболявания, предаващи се по полов път, такива са възможните последствия от епилацията с восък в областта на бикините и слабинната област.

Първо, тази процедура увеличава риска от генитален херпес. Ако предходният клиент на салона за красота е бил заразен, а козметикът не е обработил добре шпатулата за восък, вие рискувате.

Обезкосмяването може да предизвика и акне. Обривът възниква само на лицето, гърдите и на горната част на гърба, но епилацията понякога предизвиква появата на акне на неочаквани места – например, на краката.

Лекарите предполагат, че механичното премахване на косми – с епилатор или кола маска, предизвиква възпаление, в резултат на което косменият фоликул блокира.

Там започват да се натрупват бактерии, кожен себум и ороговели клетки – възниква комедон. Справянето с подобно акне е възможно, като ръчно се дренира всяко отделно образование с апарат.

За най-безопасно се смята може би лазерното обезкосмяване. Но то не е лишено от рискове, най-разпространените са изгаряния и нарушение на пигментацията впоследствие.

Какво да правим? Към епилация трябва да се подхожда внимателно – да се избира салон, в който внимателно да се обработват инструменти, успокояващи средства след процедурата.

Маникюр и алергия

Маникюрът с използване на гел лак е популярен тренд от началото на новото десетилетие. Не е изненадващо, че това средство измести от пазара обикновените лакове за нокти.

Придава на ноктите обем и здравина, блести, устойчив е на увреждания, дълго издържа. Оказва се, че този маникюр.

Първо, за по-бързо съхнене на лака се използват УВ-лампи, а това е вредно за кожата, при неправилно използване може да доведе до изгаряния и дори до рак.

Свалянето на лака, също не е най-полезният процес – ноктите се мажат с ацетон, който се отстранява след 10-15 минути.

Второ, лекарите отбелязват, че гел лаковете в съчетание с лампите могат да предизвикат алергични реакции.

Най-често се появява екзема около ноктите, но обриви могат да възникнат и на по-отдалечени места – например, на дланите и на лицето. За щастие, реакцията изчезва, когато се спре използването на средството.

Има и дългосрочни последствия – например, това е ониходистрофия. При тази патология нокътната пластина се деформира, нокътят променя структурата си и дори цвета.

В случай на дистрофия на ноктите трябва да забравим за всякакъв разкрасяващ маникюр, ноктите трябва да се лекуват и възстановят.

Химическият пилинг влошава състоянието на кожата

Разбира се, ако се направи неправилно, с неспазване на техниката за безопасност и без необходимата профилактика на усложнения. Първо, всички химически пилинги трябва да се назначават според показанията.

Има 3 вида такива – повърхностен, среден и дълбок. За лечение на акне и лека пигментация е достатъчен повърхностен пилинг.

Средният помага за премахване на по-сериозни пигментни петна и малки белези, дълбок за справяне с фотостареенето. Но в някои случаи процедурата е противопоказна и проблемът само се задълбочава.

Топ 3 козметични процедури, които предизвикват опасни усложнения
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария септември 10, 2018 14:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи