Топ 3 на неефективните, остарели лекарства, които българите използват

Мария
Написана от Мария декември 21, 2014 11:49

Топ 3 на неефективните, остарели лекарства, които българите използват

Акценти:

  • Защо аналгинът или метамизол натрий е забранен в доста европейски държави, а и не само?
  • Какви са страничните му ефекти?
  • Съществува ли вероятност приемът му да причини дългосрочни увреждания?
  • Какви възможности дава листовката на лекарствения препарат на човека, който ще го приема?

Свързани:

Когато хората купуват определено лекарство, което са купували и техните родители например стандартно обезболяващо, те в повечето случаи не мислят колко е ефективно и дали би могло да нанесе непоправими вреди на тяхното здраве, тъй като започват да го приемат, без да са прочели указанията му за употреба.

Също не са малко и случаите, в които се купува някакво лекарство, за да се помогне на съсед, приятел или роднина.

Приемането на лекарства без предварителни изследвания и лекарско предписание категорично не се препоръчва, тъй като вместо лечение е възможно да се постигне обратния ефект и множество здравословни проблеми.

Също така обикновено хората не се вслушват в това, което им предлага фармацевтът и купуват лекарства, които считат за евтини и ефективни, защото самите те са ги приемали в детството или са виждали своите родители да го правят.

Но науката не стои на едно място, включително и фармакологията, затова е по-добре човек да си купува нови лекарствени препарати, които вече са доказали своята ефективност, а не да се предпочитат старите.

Прекалено голяма част от лекарствата в аптеките се купуват по навик и обикновено се забравя за инструкцията за приложение на медикаментите.

А именно тази листовка дава възможност на човек да узнае как правилно да приема препарата и има ли смисъл ли изобщо да се закупува и дали би осигурил положителното действие, които се очакват от неговото приложение.

Подобни лекарства са вече морално остарели и те често не само, че не действат, както се очаква, но могат да станат причина и за възникване на дългосрочни увреждания.

1. Аналгин /метамизол натрий/ – вероятно е познат на повечето от нас

Този медикамент отдавна е забранен в редица европейски държави, където не се предлага вече от 20 години, като Но в България след кратко проучване в интернет може да лесно да се установи, че аналгинът се предлага свободно от по-големите онлайн аптеки. Но тези забрани се отнасят само за таблетната му форма.

Към инжекционната му форма засега те не се прилагат.

В какво се състоят тези противопоказания?

Метамизол натрия – активната съставка на аналгина, е изключително вредна за стомашната лигавица и отрицателно въздейства на черния дроб, бъбреците и влошава кръвотворната функция.

2. Бисептол

Лекарственият препарат се смяташе за спасение от бедите през далечните 80-те години, отдавна е загубил своята ефективност. Медикаментът е бил използван при различни инфекции, когато е било и не е било необходимо като изобщо не се е мислило за последствията. Въпреки това впоследствие се установило, че медикаментът съвсем не е безвреден.

На първо място бисептолът често предизвиква алергични реакции, оказва токсично въздействие на организма и приемът му се отразява зле и на бъбреците.

Освен това организмът при по-продължително прилагане може да привикне към него и микроорганизмите, към които е насочен да не реагират.

За по-щадящо се счита приемането на антибиотици, в зависимост от техния клас те въздействат на определени микроорганизми и не се отлагат в черния дроб и бъбреците.

3. Тетрациклинът – на следващо място в този списък

Отдавна морално остарял лекарствен препарат и на практика приложението му е неефективно. Отразява се неблагоприятно на кръвотворния процес и трябва да се приема само след лекарско предписание.

Освен това е и с токсично действие. Съвременните антибактериални препарати са много по-добри и по-ефективни, затова е много по-добре да се закупуват именно те, но ,разбира, се след предварителна консултация с лекар.

Топ 3 на неефективните, остарели лекарства, които българите използват
4.6 (92.31%) 26 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 21, 2014 11:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи