Топ 3 най-големи заблуди за карантията – дроб, шкембе, сърца

Мария
Написана от Мария април 17, 2018 18:19

Топ 3 най-големи заблуди за карантията – дроб, шкембе, сърца

Акценти:

  • Субпродукти - завишени
  • Анемия - изисквания
  • Желязо - дроб

Свързани:

Шкембе, дреболии, дроб – колко неприятни названия на субпродукти.

Отношението към вътрешните органи и различните части на заклани животни у нас не е еднозначно.

Някои ги смятат за истински деликатес, а някои предполагат, че това не може да се нарече храна.

Какви заблуди и измислици пораждат за себе си субпродуктите?

Заблуда №1 – дроб, храна за спестяване от семейния бюджет

Наистина цената на килограм на черен дроб и бъбреци е по-ниска, отколкото на същото количество чисто прясно месо, но по своите вкусови качества не му отстъпват.

А по съдържание на витамини и минерали, дори го превъзхождат.

Трудно е да се каже какво е породило тази заблуда.

Възможно е тоталният недостиг в началото на 90-те, когато рафтовете на магазините бяха почти празни.

А рядко появяващите се на тях карантии стрували по-евтино от чистото свинско месо или пилешко и са били достъпни за бедните слоеве от населението.

Съвсем друг е въпросът, че не всички субпродукти са равностойни по своята хранителна стойност и други качества. Различават се субпродукти от първа и втора категория.

Сред първите са език, сърце, мозък, бъбреци, говеждо виме, а към вторите – крака, уши, опашки, глави, бял дроб.

Разбираемо е, че белите дробове и ушите са с по-ниска хранителна стойност и не могат да се сравняват с месото.

Но субпродуктите от първа категория се ценят от много народи по света и често се използват за приготвяне на скъпи и изискани деликатеси.

Достатъчно е да си спомним за гъшия дроб, който се изнася за чужбина.

Заблуда №2 – субпродуктите са източник на опасни заболявания

Не повече от месото.

Възбудители от типа на ешерихиа коли, стафилококи, салмонели, трихинели и други живеят не само в черния дроб, но и във всяко друго месо.

Остатъците кръв присъстват и там, и там, но към черния дроб традиционно се предявяват завишени изисквания относно качество. А контролът е педантичен.

Съдържанието в субпродуктите на активни ензими и микроби до голяма степен зависи от правилното разделяне на трупа и качеството на обработка на вътрешните органи.

Например, едно от изискванията към дроба и бъбреците, се състои в тяхната цялост.

Първите не трябва да имат надрези на капсулата, на уретерите, кръвоносните съдове.

От правилността на тези действия до голяма степен зависи качеството на тези храни, срокът на годност и степен на полезност за здравето.

Заблуда №3 – съдържат по-малко витамини и минерали, отколкото в месото

Някои субпродукти са много по-вкусни от месото и съдържат витамини и минерали в много по-големи количества.

Белтъчините в голяма част от дреболиите не се различават от белтъчините на месото и съдържат всички необходими аминокиселини.

Много са калорични и са най-подходящи за диетично хранене.

Например, в 100 грама говежди бъбреци се съдържат 85 калории.

Това е, дори по-малко от традиционните пилешки гърди.

Бъбреците са с високо съдържание на селен – антиоксидант, който влиза в състава на белтъците, които регулират имунния отговор.

Освен това селенът е неизменен компонент на множество ензими, участва в процеса на превръщане на хормоните на щитовидната жлеза във високоактивна форма.

Една порция говежди бъбреци осигурява 20% от денонощната норма цинк.

Не отстъпват на бъбреците и другите субпродукти. В черния дроб има много витамин А, и желязо, което служи за профилактика на анемия.

Топ 3 най-големи заблуди за карантията – дроб, шкембе, сърца
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария април 17, 2018 18:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи