Топ 3 най-полезни храни за гласа

Мария
Написана от Мария ноември 30, 2018 10:23

Топ 3 най-полезни храни за гласа

Работата на гласовите ни връзки зависи от много фактори.

Неправилен начин на живот, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол вредят на първо място, но има и храни, които също могат да се отразят на звученето, силата и интонацията на гласа на вокалиста или оратора.

Има храна, която овлажнява връзките, повишава тяхната еластичност, но и такава, която драска лигавицата, предизвиква драскане и създава препятствие за нормалното формиране на гласа.

Как храната влияе на гласа?

Гласовият апарат физиологично е свързан със стомашно-чревния тракт. Всичко, което постъпва в стомаха, първоначално преодолява горната част на гръбначния стълб, и по-точно ларинкса, в който е разположен гласовият апарат.

Състои се от мускули и еластични тъкани, свойствата на които до голяма степен зависят от характера на храната, нейната температура, механични и физически качества.

Певци, оратори и хора с други професии, чийто работен инструмент е гласа, прекрасно знаят това и се стараят да се придържат към полезното за тях хранене. А преди важно изказване да спазват и специална диета.

Но няма общо с разпространените диети за отслабване. Напротив, оратори и певци се стараят пълноценно и балансирано да се хранят, тъй като от недохранване, недостатъчно калории и еднообразие гласът губи красотата и силата си.

Гласовите връзки, както и всички други вътрешни органи и системи имат нужда от витамини, полиненаситени мастни киселини, минерали и други ценни вещества.

Певци и оратори се стараят да не излизат на сцената с пълен стомах, тъй като тежката храна може да притисне диафрагмата и да създават препятствие за усилване на силата на звука.

Но и на празен стомах не е добре много да се пее и да се говори, тъй като по този начин може да се стигне до световъртеж и припадък.

Сурови яйца – храна, полезни за певците

Много известни певци в своите интервюта са признавали, че редовно ядат сурови яйца. Самата консистенция на тези храни може да е от полза за гласовите връзки, да повиши тяхната еластичност.

Суровите яйца се пият както за профилактика, така и за възстановяване след напрягане или простуда. Но най-важното е да се избере качествен продукт и да се вземат всички необходими мерки.

Животински и растителни масла като задължителен елемент

В животинските и растителните масла се съдържат наситени и ненаситени мастни киселини, които омекотяват гърлото и връзките, благотворно влияят на гласовите гънки. Позволяват на гласа да звучи по-добре.

Непосредствено преди изява се препоръчва да се смуче малко парче масло или малка лъжичка растително. Най-полезно е прасковеното масло. Именно този хранителен продукт се препоръчва при различни възпаления и патологии на гласа.

Богати на витамин А, Е, С, Д, минерални соли, въглехидрати, пектини, различни ензими. Маслото може да е от полза при оздравителна диета, тъй като овлажнява пресъхналата лигавица. Укрепва стените на кръвоносните съдове, спомага за отделянето на храчки.

Красотата на гласа зависи от количеството белтък в храненето

Красотата на гласа изцяло и напълно зависи от количеството белтъчна храна. Но ларинксът и гърлото се състоят от мускули, и затова ползата от такива храни е трудно да се надцени.

Именно от белтък е изградена мускулната тъкан, а заедно с нея и скелета, затова е толкова важно да се яде достатъчно масло.

Топ 3 най-полезни храни за гласа
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария ноември 30, 2018 10:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи