Топ 3 необичайни начина за намаляване на риска от диабет

Мария
Написана от Мария септември 25, 2018 16:34

Топ 3 необичайни начина за намаляване на риска от диабет

Акценти:

  • Захарен диабет - риск
  • Диабет - пребиотици
  • Затлъстяване - пропионати

Свързани:

У нас над милион душ страдат от диабет, а най-вероятно няколко пъти са повече в стадий на преддиабет. И хората с тази диагноза продължават да нарастват по целия свят, дори и в развитите държави.

Днес този показател се удвоява на всеки 15 години, и как да се спре този процес не е известно.

Информационната политика за просвещаване на населението за причините и симптомите за диабет постепенно дава своите плодове.

Значителен брой хора вече знаят, че затлъстяването, заседналият начин на живот, тютюнопушенето – всичко това са стъпки по пътя към болестта.

И справянето с тях значително понижава рисковете. Но от време на време в медиите се появяват съобщения за доста необичайни начини за намаляване вероятността от развитие на диабет. Кои са откритите в последно време методи за справяне с болестта?

Гъба за излишни мазнини

С развитието на затлъстяването в областта на корема, бедрата се образуват мастни запаси. По своята същност, мазнините – това не е просто склад, а истински ендокринен орган, синтезиращ хормони, в чийто метаболизъм са задействани глюкоза и инсулин.

И колкото повече са мазнините, толкова по-лошо организмът управлява метаболитните процеси, протичащи в него.

Учени от Университета на Южна Каролина имплантирали в мишки със затлъстяване директно в техните мастни запаси полимерни гъби, които започнали да се разрастват с кръвоносни съдове, запълват се с имунни и мастни клетки.

Това позволило да се подобри взаимодействието на организма с разрасналите мастни запаси, да върне контрола над тях и най-важното – намаляването на нивото на глюкоза в кръвта.

Мишките продължавали на този фон да получават по-мазни храни. А след 3 седмици се оказало, че животните с имплантирана гъба напълнели само с 10%, а в мускулите им имало 60% повече белтъчини, отколкото при обикновените.

Учените вече градят планове за създаване на подобни полимерни гъби с биоактивни молекули за увеличаване на ефективността на импланта.

Омега-6 мастни киселини и диабет

Смята се, че прекомерното количество омега-6 полиненаситени мастни киселини в храненето увеличават вероятността от развитие на различен род възпалителни процеси, и като следствие хронични патологии.

Но учени от Австралия анализирали данни по 40 хиляди души от цял свят, обръщайки внимание на заболеваемостта от диабет, а също и на потреблението на омега-6 мастни киселини.

Установило се нещо удивително – тези, които получавали с храната повече линолова киселина, с 35% по-рядко се разболявали от диабет тип 2, отколкото хората с минимално количество омега-6 мастни киселини.

Линолова киселина не се синтезира от организма. Влиза в състава на някои животински мазнини и разнообразни растителни масла.

Гъбите като храна за полезните бактерии

Печурките – още едно средство за намаляване на риска от развитие на захарен диабет. Експериментите върху мишки, част от които получавали гъби, а част – не, показали, че редовната употреба предизвиква активно размножаване на микроорганизми.

А тези бактерии в процеса на своята жизнена дейност произвеждат соли на янтарната киселина – сукцинати, и такива на пропионовата киселина – пропионати. И тези съединения влияят на работата на гените, които са задействани в метаболизма на глюкозата в тялото на човека.

По своята същност, печурките представляват пребиотици – вещества, които положително влияят на жизнената дейност на бактериите.

Ако аналогични резултати се постигат за хора с наднормено тегло и затлъстяване, то печурките се препоръчват не само при диабет, но и при предразположеност.

Топ 3 необичайни начина за намаляване на риска от диабет
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария септември 25, 2018 16:34
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи