От Lechenie.bg сме против прекаляването с алкохола, ние сме за културната употреба.

Всичко, което е в нашия списък, може да се използва и за коктейлите, но днес само за твърдото.

Универсални правила

1. Твърдият алкохол не се пие с литри

Това е първото правило на огнената вода, но същото се отнася и за виното.

Това е лонг-дринк, който трябва да се пие бавно, през цялата вечер, на малки глътки, на интервали от по няколко минути.

2-3 големи питиета, по 50 мл всяко, са напълно достатъчни за тази вечер.

2. Не трябва да се смесва

Второто правило е да не се смесват различните видове твърд алкохол – ракия с водка, уиски с ром и т.н.

При смесване на различните напитки дозата най-често се обърква и човек се напива много бързо.

3. Мезето е задължително

За да не се напиете и да си съсипете целия празник, трябва да обърнете внимание на обстановката, правилната чаша и на мезето.

Всичко това помага максимално да се насладите на вкуса на напитката и прави трапезата истинско преживяване, а не пиянско сборище.

Да продължим със специалните правила за употреба на различните видове алкохолни напитки

1. Уиски

Навярно, това е една от най-спорните алкохолни напитки.

Ценителите не могат да се разберат как да го пият – да го разреждат или не, да го охлаждат или загряват, кой сорт може да се добавя в коктейли, а кой трябва да пие без примеси.

Изберете сами как най-много ви харесва

• Елитните сортове уиски, каквото е едномалцовото, се пият със стайна температура 18-20 градуса от чаши с тънки стени.

Така напитката леко се загрява в ръцете, пие се на малки глътки и се задържа под езика за малко.

• Уиски с лед – пие се от чаши с голяма дебелина на стените и дъното. Така се пие американското уиски.

• Уиски с вода – с чиста вода разрежда шотландското уиски.

На качеството на водата се обръща специално внимание. Прието е в чашата да се долива до 30% вода.

Няма специални правила какво трябва да бъде мезето за уискито, избира се според вашия вкус.

2. Водка

Студената водка се пие бързо, наведнъж, от малки чаши.

Задължително трябва да има мезе, пие се с нещо негазирано, за да не раздразни стомаха и да не се ускори напиването.

Мезето трябва да е достатъчно засищащо, а чашите малки.

3. Ракия

Пие се почти като водката, охладена, но бавно, на малки глътки и с обилно мезе.

4. Ром

Основното правило на рома е да не го пиете по филмите, по бутилка за вечер.

Максималната доза е 100-150 мл, в противен случай сутринта ви очаква страшен махмурлук и дълбоко разкаяние.

Чистият ром се пие както коняка и уискито, след вечеря, чашата се загрява в ръката.

Питието се съпровожда с чаша кафе или хубав шоколад.

5. Коняк

За хубавия коняк не е нужно мезе, пие се топъл, много бавно, като се стараете максимално да усещате аромата му.

Чашата се запълва на 1/4 и се пие, когато вече сте се нахранили.

6. Джин

По алкохолен градус не се различава от водката, разпознава се по аромата на хвойна. Пие се както и водката, студен – 4-6 градуса.

Най-доброто мезе са цитрусовите плодове и нещо солено.