Феновете на здравословния начин на живот без усилие ще направят разлика между хамбургер и риба.

Но съвсем друг е въпросът, ако храните са подобни като братя близнаци.

Вариант е да се редуват, но все пак няма да е излишно да знаем по какво се отличават едни от други и какви са техните предимства и недостатъци.

1. Сестри-близначки – карфиол и броколи

На пръв поглед, разликата между тези 2 представителя на семейство кръстоцветни е само в цвета.

Приготвят се по сходен начин, заместват се едно с друго в ястията и се приготвят на пара.

Но химическият им състав е различен.

По съдържание на витамин А зелето броколи превъзхожда всички зелеви растения, затова трябва да се набляга на него от тези, които са загрижени за своето зрение и красота.

А витамин С в него е приблизително 5 пъти повече, отколкото в карфиола, но бързо се разрушава при дълго съхранение.

И в него и в карфиола присъства витамин К, фолиева киселина, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий.

Но карфиолът се усвоява по-добре, по-лесно се смила и по-малко дразни лигавицата на стомаха, затова са и по-подходящ за хора със заболявания на стомашно-чревния тракт.

2. Любими храни – пилешки гърди и бутчета

Пилешкото месо е популярно сред българите, тъй като е евтино, освен това се приготвя бързо.

Но не всички части на пилето са еднакви на вкус, да и съставът на месото е различен.

Всички знаят, че т.нар. бяло месо, тоест гърдите, е по-постно, освен това е лидер по съдържание на белтъчини – 30 грама на 100 грама.

Именно тази част на птицата се препоръчва за хора, които се опитват да отслабнат или да натрупат мускулна маса.

Феновете на здравословния начин на живот и тези със заболявания на жлъчните пътища също предпочитат пилешките гърди.

Но бутчетата са доста по-вкусни.

Те остават нежни и сочни при всякакъв начин на приготвяне, тъй като в тях има много повече мазнини и колаген.

От гърдите се различават и по по-наситено червения цвят, който се обуславя от присъствието на миоглобин.

При термична обработка се превръща в богатия на желязо миоглобин.

3. Булгур и кускус – какво е за предпочитане за здравословно хранене?

Тези храни се добиват от една и съща суровина – пшеница, но процесите на тяхното производство силно се различават.

Това се отразява на хранителната стойност на булгура и на кускуса.

Традиционното производство на булгур е трудоемко и доста сложно.

Пшеничното зърно преди първична обработка се засища с влага, след това се обработва на пара и изсушава.

След това се раздробява и се разделя на фракции.

За производство на кускус се използва грис.

Ако сравним двете зърнени храни по съдържание на полезните вещества, то булгурът е много пред кускуса.

4. Гроздови зърна – по какво се отличават белите и тъмните сортове

За разликата в цвета отговаря само един ген, който надарява плодовете с тъмен цвят, със специфични гликозиди – антоциани.

Те са причината за червения, виолетов и син цвят на плодовете.

Тези вещества влияят много благоприятно на човешкия организъм, като понижават възпалителните реакции.

Антоцианите са мощни антиоксиданти, които са като профилактика на рак, диабет, сърдечни и други заболявания.

Това сякаш е достатъчно за да са започнем да си похапваме черно грозде, но не се знае колко трябва да изядем, за да получим този лечебен ефект.