Топ 4 храни, генетично модифицирани до неузнаваемост

Мария
Написана от Мария юли 7, 2018 21:57

Топ 4 храни, генетично модифицирани до неузнаваемост

Много лесно хората се плашат от това, което не познават.

Непознати думи, няколко снимки, взети неизвестно откъде, споменаване на някои изследвания, и може би основата за фобията е готова.

А върху нея вече може да се създава всичко, което си поискаме – лобиране на интересите на едни компании и нанасяне на ущърб на репутацията на други, подгряване на недоволство към действията на учените.

Така се случва досега с генномодифицираните /ГМО/, които се възприемат от част от населението като същинска отрова, предназначена за унищожаване на земните жители.

Защо е късно вече да се страхуваме от ГМО – силно изменените храни отдавна са станали обичайна част от нашето меню?

Плодове и зеленчуци – ГМО храни?

Генната модификация – това е не само вграждане на чужди гени в хромозомите на растения или животни.

Селекцията, с която се занимават хората от незапомнени времена, също изменя гените, и то значително, така че се стига до възникване на нови видове растения.

Не вярвате?

Предлагаме ви да се запознаете с няколко храни, които с усилията на селекционерите са се променили до неузнаваемост.

1. Банан

Този жълт ароматен плод със сладка месеста част се появява в резултат на кръстосване на два напълно различни от него и безвкусни видове банани.

Единият е бил пълен с големи твърди семена, месестата част на другия е безвкусна и абсолютно неапетитна.

Още в древността земеделците забелязват понякога дава плодове от напълно различен тип, много по-вкусни от изходните – сладки и нежни.

Днес тази хибридна разновидност с модифицирана генетика е с названието „Кавендиш” и е разпространена по магазините по цял свят.

2. Морков

Ако можехте да видите изходната форма на дивия морков, просто нямаше да знаете колко не прилича на обичайния за нас оранжев, месест и сладък морков.

Дивият прародител на морковите не е имал толкова дебел корен, обичайния за нас цвят и изобщо не е бил сладък, дори горчив.

Трудно би ни дошло наум как да започнем да се храним с този невзрачен и безвкусен корен.

Но търпението и старанието на древните земеделци с времето започва да дава своите плодове.

Морковът започва да придобива обичайните за нас качества.

3. Пшеница

Кога с удоволствие вдишвате аромат на пресен пшеничен хляб, едва ли ви идва наум, че пшеницата е една от най-древните ГМО-култури.

Учените и до днешен спорят откъде и по какъв начин са се получили съвременните форми на растението.

Но се съгласяват, че съвременната пшеница се е кръстосала с някои други видове диворастящи зърнени, а нашите предци земеделци старателно са подбирали най-ценните от хибридите.

В резултат днес са създадени множество сортове пшеница.

А колко се е променила културата за изминалите десетки години, никой не си спомня.

4. Царевица

Почти знаят, че се е внесена от Южна Америка, където с векове инките, маи и прочие ацтеки са я отглеждали под названието „маис”.

Индианците дори се кланяли на бога на маиса, тъй като от тази култура зависело тяхното оцеляване.

Но ако покажем на всеки от съвременните любители на пуканки и корнфлейкс дивият прародител на царевицата, няма да го познае.

Защото растението теосинт, от което произхожда маиса, не само не прилича на царевицата външно, но и се отнася към друг род растения.

Други изследователи смятат, че в основата на съвременните сортове царевица е случайна мутация на дивите видове, която е забелязана от земеделците.

Топ 4 храни, генетично модифицирани до неузнаваемост
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария юли 7, 2018 21:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи