Топ 4 кризи в психологическото развитие на децата

Мария
Написана от Мария декември 14, 2016 10:28

Топ 4 кризи в психологическото развитие на децата

Акценти:

  • Облекчение - отдъхване
  • Значение - голямо
  • Последствия - неочаквани

Свързани:

Неразбирането между родители и деца може да възникне на всяка възраст.

Но отдавна се знае, че има периоди, когато конфликтите в семейството се случват по-често, и са с приблизително сходен характер. Това са т.нар. кризи в развитието на детето, които трудно могат да се избегнат.

1. Над 1 година

Първият път, когато родителите може да забележат, че нещо странно се случва с малкото им чедо, е когато то надхвърли година и 6 месеца.

До преди това всички проблеми с детето са били с битов характер – хранене, обличане, хранене, разходки, проследяване, дали не е напипало нещо опасно.

Към тази възраст повечето навици са вече усвоени. Детето знае как трябва да си облече блузката, как да си сложи шапката, как да използва лъжица, за да се храни.

И изведнъж, по някаква неразбираема причина, сякаш някой сменя детето. То става капризно и плаче за щяло и нещяло, разстройва се по неизвестна причина, иска всичко да прави само.

Когато обаче получава необходимата свобода, започва само да ридае, без да постига резултат.

Разлива си обяда, не може да се нахрани, излизането на разходка така и не се е състои, настроението на всички е ужасно.И така – всеки ден.

Детето се е разболяло? За нещо се е обидило на родителите? Какво се случва?

Дошла е първата криза в развитието на детето – то се е осъзнало като личност. Преди то в голяма степен е било по-скоро обект на действие от страна на родителите, а не самостоятелен субект.

Хранили са го, обличали, разхождали са го в количка. Но след като се научи да ходи, детето се научава и да общува, вече има приятели, и все повече осъзнава своята индивидуалност.

Това е много важен пробив в живота на детето. Преди то просто не е имало такъв опит, и нервната му система не е била толкова развита, че да осмисли самостоятелността си. Детето все по-често се опитва да прави нещо само.

2. Децата против рамките

Следващата криза е позната на всички родители – на 3-тата година. Дори и с най-идеалните деца на тази възраст се случват такива промени, че родителите изпадат в истински ужас и още повече страничните наблюдатели.

Детето започва буквално да се бунтува срещу родителите, сякаш нарочно престава да ги слуша, нарушава всички известни нему правила.

Сигурно ви е случвало да видите в магазина или на детската площадка дете, което се въргаля по земята и рита с крака. Най-вероятно това дете на 3-4 години.

3. На прага на училището

Кризата на 3-тата година е останала в миналото, и ето идва време за училище, и отново родителите не могат да си отдъхнат с облекчение.

Проблемите идват от оплакванията на учителите, че детето е прекалено разсеяно, занимава се с други неща в часовете. Преди няколко години детето престава да спи на обяд, но сега му се приспива по това време.

Всички тези проблеми идват от генералните промени, които се случват в живота на детето след началото на първата учебна година.

4. Довиждане, родители

Последната криза е позната на всички. Това е предходният период, т.нар. трудна възраст.

Известни са и симптомите. Вчерашното дете е станало тийнейджър, то бърза да порасне и иска самостоятелност.

Авторитетът на родителите не е от такова голямо значение, децата постъпват по начин, който може да има неочаквани последствия.

Така протича процесът на отделяне от родителите – децата трябва да започнат самостоятелен живот в определен момент.

Топ 4 кризи в психологическото развитие на децата
4.5 (89.75%) 80 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 14, 2016 10:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи