Топ 4 опасни животни и птици в големия град

Мария
Написана от Мария септември 2, 2016 18:30

Топ 4 опасни животни и птици в големия град

Акценти:

  • Ухапване - бездомни кучета
  • Туларемия - катерици
  • Бяс - предаване

Свързани:

Изследователите на градската фауна твърдят, че в София, например, обитават 50 вида бозайници.

Разбира се, част от тях предпочитат да стоят по-далеч от хорските очи – такива обитатели на големите градски паркове като таралежи, зайци, прилепи обикновено не контактуват с хората.

Но има животни, които отдавна буквално живеят до нас. Като често от заобикалящия свят, често радват окото и се сгряват на слънце. А понякога могат и да наградят и хората с инфекции или просто хапят.

С какво застрашават човека най-разпространените градски животни, които нямат собствен дом?

1. Бездомни кучета – когато приятелят става ненужен

За пример – според преброяването на фондация „Четири лапи“, на територията на столицата обитават средно около 4000 бездомни кучета, като през последните години намаляват.

Основният проблем на градските бродещи кучета е, че на определен етап от своето съществуване започват да се конкурират с човека за територия и понякога постигат успех в това.

В резултат в града се появяват отделни участъци, пресичането на което се превръща в истинска заплаха за здравето на хората. За нападения на кучета се съобщава редовно по медиите.

Учените са пресметнали, че човек може да се зарази от кучетата с 45 различни инфекциозни заболявания – 6 разновидности гъбички, 4 вирусни инфекции, 8 бактериални и с около 20 вида паразити – глисти.

Изобщо кучетата и котките по отношение способността да заразят човека държат уверено държат първенството сред всички останали четириноги градски обитатели.

И така кучетата могат да ухапят и така да причинят вреда на здравето на човека, а могат по един или друг начин да предадат една от многобройните инфекции, от които хората боледуват.

Освен това, от 60 до 70% от бездомните кучета и котки в града представлява ходещо общежитие за различни кръвосмучещи насекоми. И става дума не само за кучешки бълхи, но за бълхи, предпочитащи други видове бозайници.

2. Котешки болести – пухкава заплаха

Не всички бродещи кучета изглеждат достатъчно дружелюбно, че ръката сама да се посяга да ги гали. Но пък котките в преобладаващото си болшинство са очарователни, макар и бездомни.

Бродещите котки се размножават бързо, но не живеят дълго, не повече от 2 години. Но за това време успяват да се обзаведат с цял букет от опасни за човека котешки заболявания, влияещи на неговото здраве.

Класика в жанра е стрижещ лишей, при който се образуват характерни петна по котката, все едно подстригани с ножица. Здрав човек може да погали такава котка и да не се разболее, но децата се инфектират с патогенните спори бързо и ефективно.

3. Внимание, катерици!

Храненето на катерички в парка е традиционно безплатна атракция за малки и големи.

Но и тя може да завърши трагично за здравето. Катеричките са не само пухкава опашка и уши с пискюлчета, но и уста с остри зъби и силни лапи с не по-малко остри нокти. По нахалство и безстрашие надминават, дори мишките.

И ако им се стори, че човек твърде дълго не им дава орехи, могат да пуснат в ход зъбите. Освен това катериците и някои инфекциозни заболявания, например:

• Туларемия;
• Хеморагична треска с чернодробен синдром;
• Бяс и др;

4. Птиците на мира като заплаха за здравето

Градските гълъби са цяла буря за паметници, балкони и за здравето на гражданите. Всяка птица на година изхвърля по 10-12 кг влажни изпражнения, които се отлагат по градските улици.

Топ 4 опасни животни и птици в големия град
4.6 (92.38%) 21 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 2, 2016 18:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи