Топ 4 признака на еволюцията, която не забелязваме

Мария
Написана от Мария август 13, 2018 14:45

Топ 4 признака на еволюцията, която не забелязваме

Акценти:

  • Преходни форми - бактерии
  • Мутация - полезна
  • Генетичен код - ешерихия коли

Свързани:

Човек еволюира от едноклетъчен паразит, променя гените на растенията и все още запазва признаците на маймуна.

Въпреки че не забелязваме еволюцията, тя продължава тайно да работи, включително и сред човешката популация. Живата природа се променя пред очите ни, но не можем да го видим, както не можем да следим и часовниковата стрелка.

Преходна форма

Измененията протичат постепенно и постоянно. На практика ясни преходни форми няма, защото всяко животно е нещо като преходна форма. Много хора страдат от плоскостъпие и проблеми с гръбнака, на краката ни няма копита, но за сметка на това има пръсти.

При нас се е запазила фибулата, макар че много от сухоземните животни отдавна са се избавили от нея, защото е ненужна. Тези и други признаци показват, че хората сме преходна форма между приматите, които лазят по дърветата и бягат по земята.

Появата на нов биологичен вид, не е незабавен процес, а продължава милиони години.

Царевицата вече не е същата

От древни времена хората се занимава със селекция – избираме най-големите и вкусни плодове и зеленчуци, най-месестите кокошки и пилета.

Заради този изкуствен отбор, който по своята същност малко се отличава от естествения, много растения и животни са се променили, и то не само външно.

Селекцията е способствала за изменения на гените. Много културни растения и техните диви прародители, все още не са толкова различни видове, те могат да се кръстосат и да се получи потомство.

Но техният ДНК се различава и то доста силно. Ярък пример е царевицата. Учените търсели нейният прародител няколко десетилетия.

Прародител се оказва растението теосинт. Неговите семена са много марки и имат толкова плътна обвивка, че не може да се смели в храносмилателния тракт на животните.

Теосинтът изобщо не прилича на обичайната за нас царевица, причината за това е мутация на 5 гена. Аналогични процеси протичат и в природата, просто целенасоченият отбор ги е ускорил.

Поколенията на ешерихия коли

Еволюцията на човека може да се изучава, като се сравнява с различни животни и се анализират вкаменелости и гени. Но наблюдаването на процеса в реално време е невъзможно, животът на един учени и дори на няколко поколения не стига за това.

Въпреки това е напълно реално да се види еволюцията на живо. За тази цел трябва да изберат организми, които много бързо се размножават. В това отношение идеални са бактериите.

През 1988 година започва експеримент, за времето на който учените успяват да анализират 60 000 поколения ешерихия коли. Ежедневно в ДНК на микроорганизмите, заради мутации се променяли около 1000 двойки нуклеотиди.

Това са молекули, които играят ролята на букви в генетичния код. Много мутации се оказвали вредни, и такива бактерии загивали. Ако възникнела полезна мутация, нейните носители започнали по-бързо да се размножават и отстранявали по-слабите събратя.

Някои мутации се оказали напълно неочаквани за учените. В една от епруветките се появили бактерии, които се научили да се хранят с натриев цитрат. „Дивите” ешерихия коли не са способни на това.

В някои епруветки микроорганизмите се разделили на групи с различни особености и те продължили да живеят съвместно, без да си пречат едни на други.

Клетка, която излъгала всички

От гледна точка на отделните клетки, човешкото тяло е тоталитарна държава. Обединявайки се в многоклетъчен организъм, живите клетки получават много предимства, но се лишават от индивидуалност.

Топ 4 признака на еволюцията, която не забелязваме
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария август 13, 2018 14:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи