Топ 4 странни факта за левичарите

Мария
Написана от Мария май 23, 2016 23:39

Топ 4 странни факта за левичарите

1. Има 3 пъти по-голяма вероятност левичарите да станат алкохолици от десничарите

Още през 70-те години е проведено научно изследване, ръководено от психологът Пол Бъкан, според което хората, използващи лявата си ръка повече са по-склонни да употребяват алкохол от мнозинството десничари.

В проучването са взели участие около 47 души, 7 от които били левичари. Впоследствие са проведени още и още проучвания, при които също се забелязват подобни прилики.

Въпреки че според Пол Бъкан тези съвпадения са чиста и проста случайност, то ученът Кевин Дж. М. Дени от Икономическото училище в Дъблин, не мисли така. според него съществува научно доказана връзка между това коя ръка използваш повече в ежедневието си и върху това колко пиеш.

Професори изказват дори предположението, че причината е, че мозъкът на левичарите работи по различен начин от този на мнозинството и това ги кара да се чувстват стресирани в обществото на десничарите – а стресът, от своя страна ги водел до употребата на алкохол.

Това твърдение обаче не е официално потвърдено и въпреки, че не съществува такова все още, си остава факт, че огромна част от хората, които посягат към чашката са всъщност левичари.

2. Левичарите са по-добри от десничарите в някои спортове

Тенис на корт, плуване, бокс, бейзбол – едни от най-разпространените спортове, разпространени сред „лявата“ половина на обществото.

Проведено е проучване, което показва, че около 40% от най-добрите играчи на тенис на корт са всъщност левичари. Това е така, особено при този спорт, бокса и бейзбола, защото играят изненадващо – човекът срещу тях най-вероятно е тренирал с други десничари, също като него и той не очаква ударите да идват под ъгъла или от посоката, характерна за левичарите.

Това е една от причините, те да са едни от най-добрите – в подобни спортове и най-малката разлика или най-малкото неточно изчисление може да предизвика тежка загуба.

3. Майките на повечето левичари са били над 40-годишни, когато са забременели с тях

Съществува около 128% по-голяма вероятност, според някои научни проучвания, да родите дете, което да работи по-лесно с лявата си ръка, отколкото с дясната, ако сте минали не 20-те, а 40-те години.

Това бе открито от учени от Университетът на Британска Колумбия, които решават да направят изследване, в което взимат участие около 2 200 души.

Според учените и професорите, причината е по-високите нива на стрес, на които е изложена, за жалост, всяка по-възрастна жена и които все повече и повече се увеличават с времето.

4. Левичарите имат по-силна интуиция, а десничарите са по-добри в логическото мислене

Това е свързано с факта, че докато при десничарите доминиращото полукълбо на мозъка е лявото, то при левичарите е точно обратното – те най-вече използват дясното.

Докато дясното полукълбо прави човека по-креативен, повече ориентиран към изкуствата, позволява му да използва въображението си и като цяло, отговаря за тази част от живота ни, свързана с творчеството, музиката, изкуството и т.н., то лявото, което е характерно за повечето, хора използващи най-много дясната си ръка, ги прави по-аналитични, по-добри в математиката, разчитащи повече на логиката, и много по-малко на интуицията си.

И е изключително трудно за левичарите да се научат на ред и да се приобщят към така разпространеното логическо мислене, което се цени в съвременния живот.

Топ 4 странни факта за левичарите
4.4 (87.91%) 43 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 23, 2016 23:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи