Топ 4 тайни на ефективното запомняне и бързото учене

Мария
Написана от Мария септември 27, 2016 20:07

Топ 4 тайни на ефективното запомняне и бързото учене

Акценти:

  • Специфика - функция
  • Внимание - писане
  • Информация - професионална

Свързани:

Спрете да съжалявате, че бързо забравяте важна информация. Тъй като можете да използвате текущия ѝ потенциал максимално. За това има няколко прости и ефективни техники.

Наука за паметта

За да се ориентирате в техниките за запомняне, първо нека разгледаме как работи паметта. Ако е загадка за вас, не сте изключение.

Учени и философи вече най-малко 2000 години се опитват да разберат, как функционира паметта, и все още се правят нови открития.

Например, за поредният пробив, в това направление група британски учени получи най-голямата премия в областта на невронауката – 1 милион евро.

Открили белтък в мозъка, който играе ключова роля във формирането и загубата на паметта. А колко още открития ни предстоят.

Според последните представи за работата на паметта, се открояват 3 нейни етапа.

Кодиране

Първият етап протича, когато наблюдавате някакво събитие или всяка друга информация. Същевременно мозъкът започва осъзнато да попива звуците, изображенията и прочие достъпни за сетивните органи данни.

Изследователите предполагат, че запомняме информация по-бързо и я съхраняваме по-дълго, ако подбираме към нея асоциации в процеса на семантичното кодиране.

Съхранение

Всички кодирани частици информация се съхраняват в различни участъци на мозъка. Неговите нервни клетки, неврони, обменят сигнали за постъпването на нови данни и създават между тях временни или дългосрочни връзки.

Именно активността на невроните и силата на тези връзки, според невробиолози, обезпечава работата на паметта.
Различава се два типа памет – краткотрайна и дълготрайна.

Възпроизвеждане

Накрая, за да се извлекат спомените от паметта, мозъкът се обръща към по-рано създадените невронни връзки. Повторното възпроизвеждане на информацията укрепва тези връзки и спомени.

Тайните на ефективното запомняне

1. Използвайте асоциации

Асоциациите играят водеща роля в работата на мнемотехниките – правилата и прийомите за ефективно запомняне. Ето и някои от най-популярните от тях.

• Аудиални асоциации – ной-мощното мнемонично средство – това е музиката, тъй като информацията е структурирана и подтиква към повторение.

Така, запомнянето на досадна песен е много по-лесно, отколкото дълга последователност от букви и думи.

2. Споделяте научената информация с другите хора

Както се казва, най-добрият начин за научаване на нова тема, е да се обясни на другите. В научните трудове наричат този феномен ефектът на протежето.

В рамките на едно от изследванията специалистите наблюдавали, как преразказът на научната информация влияе на успеха на студентите.

Учащите обяснявали новият материал на виртуален събеседник и в крайна сметка се установили няколко предимства на този подход.

Той помогнал на студентите да намерят пропуски в знанията и да ги структурират, а също и способствал за по-внимателно изучаване на предметите.

3. Конспектирайте новата информация на ръка

Има няколко причини, поради които записът на текст на ръка помага за запомняне по-добре, отколкото ако е писан на клавиатура – първата е, че се обръща повече внимание на писането.

4. Използвайте интервални повторения

Можете да се готвите дълго за изпити или просто да учите нещо за себе си, а след това мигновено да забравите всичко, което съвсем неотдавна добре сте запомнили.

Ако не повтаряме информацията редовно, я забравяме за няколко дни или седмица. Това е специфика на функцията на човешкия мозък.

За да запомните нещо за дълго, като чужди думи или професионална информация, е необходимо да я повтаряте през определен период от време. Тази техника се нарича интервално повторение.

Топ 4 тайни на ефективното запомняне и бързото учене
4.5 (89.35%) 62 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 27, 2016 20:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи