Много хора и до днес се съмняват дали микровълновите лъчи са безопасни за здравето.

С настоящата статия ще направим на пух и прах някои заблуди, които витаят в общественото и медийното пространство.

1. Приготвянето на микровълнова намалява полезните вещества в храните

Всяка обработка на хранителни продукти, включително нагряване и охлаждане, предизвиква промяна на техните физически свойства, химически състав и хранителна стойност.

Храната, приготвена на микровълнова, губи много от хранителните си вещества само ако се приготвя твърде дълго или на много висока температура.

Правилното съотношение между време и температура спомага за запазване на ползите и вкуса на продуктите.

Приготвянето в микровълнова не намалява и концентрацията на витамини и прочие полезни за здравето вещества.

При по-бързо приготвяне хранителните продукти в микровълновите фурни, те дори запазват една значителна част от полезните си химически вещества, полифеноли и антиоксиданти.

Обикновено при топлинна обработка най-силно се разрушава витамин С.

Но това се случва основно при варене, затова и разтворимите във вода хранителни вещества лесно се отмиват при кипене.

В микровълновата фурна се губи значително по-малко от този важен витамин.

Изследователите също сравняват приготвянето на зеленчуци – зеле, моркови, карфиол, спанак на микровълнова, на пара и на бързовар.

Оказало се, че зеленчуците, приготвени на бързовар, губели най-голяма част от неразтворимите си хранителни влакна, полезни за червата.

Сравнението било направено с храните, приготвяни на микровълнова и на пара.

2. Продукти, приготвяни на микровълнова печка, предизвикват рак

Днес едни от най-добре проучените канцерогени са хетероцикличните ароматни амини /ХАА/, които се образуват при топлинна обработка.

Но само в храните, богати на белтъци, например, в рибата и месото, особено ако се приготвят при високи температури.

Методът на топлинна обработка влияе съществено на образуването на ХАА.

Според някои данни, при приготвяне в микровълнова в пилешкото се образуват повече ХАА, отколкото на тиган, на грил или печене на фурна.

Но няма никакви данни, които да потвърждават, че редовната употреба на приготвено в микровълнова пилешко предизвиква рак.

Според данни от друго изследване, в рибата, препечена на грил, съдържанието на ХАА, е по-високо, отколкото от микровълновата.

В говеждото, приготвено на микровълнова, пък изобщо не се откриват ХАА.

Размразяването и претоплянето на микровълнова също не предизвиква образуването на този канцероген.

3. Пластмасовите съдове при нагряване във фурна вредят на здравето

Има опасения, че при нагряване в микровълнова някои химически вещества от пластмасата могат да попаднат в храната и да увеличат риска от развитие на рак.

Но по-голямата част от пластмасовите съдове днес се разработват така, че да издържат на високи температури и да се безопасни.

На такива съдове има знак, който обозначава, че тя е предназначена за микровълнови печки.

Вероятността тази пластмаса да съсипе храната е минимална.

Преди да сложите пластмасов съд в микровълнова, проверете дали има съответната отбелязване за безопасност.

Ако няма, претоплете храната в стъклен или в керамичен съд.

4. Претоплянето на храна на микровълнова убива вредните бактерии

Всяка топлинна обработка значително намалява риска от хранително отравяне.

Проблемът е, че при нагряване в микровълнова температурата се разпределя неравномерно.

Вероятно сте забелязали, че една част от храната се нагрява, а в други не.

Това увеличава потенциалната опасност от заразяване.

Затова и когато затопляте нещо на микровълновата, не забравяйте да го разбъркате.

Да, микровълните убиват голяма част от вредните бактерии, но не унищожават токсините, които са произвели.