Топ 5 ендокринни заболявания, предизвикващи проблеми с ерекцията

Мария
Написана от Мария ноември 23, 2018 18:28

Топ 5 ендокринни заболявания, предизвикващи проблеми с ерекцията

Акценти:

 • Социален проблем - хормони
 • Хипофиза - проблеми
 • Хормон - мастна тъкан

Свързани:

На ендокринните причини в развитието на разстройства на ерекцията се падат около 5-10% от случаите. При прегледи и изследвания се откриват различни заболявания на органите на ендокринната система: щитовидна и паращитовидна жлеза, панкреас, надбъбречни жлези и т.н.

Разстройство на ерекцията при различни заболявания на ендокринната система

Нормалната реакция, която би позволила осъществяването на полов акт и получаване на удоволствие се регулира от няколко механизма – съдов, ендокринен и неврогенен. Нарушаването на някой от тези механизми води до развитие на еректилна дисфункция.

Специфично значение в развитието на еректилни разстройства имат следните ендокринни заболявания:

 • Захарен диабет;
 • Затлъстяване;
 • Заболявания на щитовидната жлеза;
 • Патологии на надбъбречните жлези;
 • Болести на хипофизата;

Захарен диабет

Нарушение на половата функция при мъжете често се среща при захарен диабет тип 1. Според статистиката около 40% от мъжете на възраст 20-40 години с диагноза „захарен диабет 1 тип”, страдат от нарушения на ерекцията.

Но и при захарен диабет тип 2 това разстройство също се среща. Колкото по-възрастен е пациентът, толкова по-голяма е вероятността от проблемна ерекция.

Проблем от толкова интимен характер представлява и съществен социален проблем, тъй като влече след себе си безплодие, влошаване на качеството на живот на болния.

Честотата на развитие на това разстройство зависи от няколко фактора:

 • Възраст – колкото по на възраст е мъжът, толкова по-голяма вероятност от развитие на еректилна дисфункция;
 • Продължителност на заболяването;
 • Ефективност на лечението на захарен диабет – при недостатъчна компенсация на нарушенията на въглехидратния метаболизъм еректилна дисфункция се развива по-рано и по-често, отколкото при компенсиран захарен диабет;
 • Наличие на съпътстващи заболявания – прогресирането на заболявания като атеросклероза, исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, затлъстяване. Способства за ранно развитие на разстройства на ерекцията, тъй като тези заболявания имат общи звена на патогенеза;
 • Наличие на усложнения на захарен диабет – известно е, че диабетната ретинопатия и нефропатия увеличават риска от развитие на еректилна дисфункция с 2 пъти.

Възникването на проблем с половия живот при захарен диабет се свързва с развитие на диабетна невропатия.

При изследване на нервните влакна в тъканите на пещеристите тела на половия член при болните от захарен диабет са били установени увреждания в нервните влакна на микроскопично ниво. Скоростта на провеждане на нервния импулс по влакната при такива мъже се понижава.

В някои случаи еректилната функция може да бъде единствено проявление на диабетна невропатия – първи сигнал за развитие на усложнения на захарен диабет.

Затлъстяване

Мъжете с наднормени килограми, значително по-често страдат от еректилни разстройства. И това си има обяснение. Мастната тъкан, особено висцералната, която се отлага около жизненоважни органи в коремната кухина, образува определени съединения, които влияят на метаболитните процеси в организма.

Висцералната мастна тъкан може да образува провъзпалителни фактори – интерлевкини, фактори на некроза на туморите и др., които предизвикват увреждане и възпаление на съдовата стена. А това води до развитието на сърдечно-съдова патология и еректилна дисфункция.

При мъжете със затлъстяване в кръвта са повишени нивата на лептина – хормонът на мастната тъкан, който препятства образуването на мъжки полови хормони – андрогени.

В полза на тези твърдения е фактът, че при нормализация на теглото и мъжката полова функция се възстановява.

Нарушения на синтеза на хормони

Прекомерната секреция на някои хормони от хипофизата може да предизвиква проблеми с ерекцията.

Топ 5 ендокринни заболявания, предизвикващи проблеми с ерекцията
5 (100%) 1 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 23, 2018 18:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи