Топ 5 есенни проблема и как да се справите с тях

Мария
Написана от Мария септември 20, 2015 17:54

Топ 5 есенни проблема и как да се справите с тях

Акценти:

  • Излишни килограми - активност
  • Есенни плодове и зеленчуци - хранене
  • Излагане на студ - прекомерно

Свързани:

Типичните есенни проблеми няма да ви безпокоят, ако на време вземете необходими мерки. Есенната меланхолия, настинката и обострянето на хронични заболявания отстъпват, ако се следват препоръките, изложени в настоящата статия.

1. Есенна меланхолия

Влошаването на настроението през есента основно се предизвиква от недостига на слънчева светлина. Светлата част на деня бързо намалява, нощите стават по-дълги.

Всичко това влияе на нашето настроение. А заедно с това се понижава работоспособността ни и енергичността ни. При някои есенната меланхолия се превръща в същинска депресия, справянето, с която е възможно само с помощта на психотерапевт.

За да не се превръща есента в повод за тъжно настроение, се препоръчва стимулиране образуването на хормони на щастието – ендорфини. Да се направи това съвсем не е трудно.

Желателно е леко да бъде променен хранителния режим. Яжте повече банани, мазна морска риба, черен шоколад, цитрусови плодове и ядки.

Ако преди не сте се занимавали със спорт, то е добре да започнете с разходките. Това ще ви направи по-добри и ще повдигне настроението ви.

2. Умора и сънливост

Понижаването на тонуса на целия организъм в началото на есента е свързано, както и в предходния случай с намаляване на слънчевото греене, а този проблем се обостря още повече от това, че по-голямата част от дните са облачни и мъгливи.

За да избегнете тези проблеми през есента се старайте да използвате максимално дневната светлина. Колкото може повече време прекарвайте навън, когато е светло. Разхождайте се дори и в облачно време.

За предотвратяване на умората се препоръчва придържането към някои правила в храненето. Храната трябва да предотвратява понижаването на кръвното налягане и да поддържа тонуса на мускулите.

Употребявайте храни, които за дълго време осигуряват на организма въглехидрати – каши, пълнозърнест хляб. За поддържане на бодростта на тялото са необходими протеини, желязо и витамин В12.

Всички тези компоненти се съдържат в месото, затова смело включвайте този продукт в хранителния си режим.

3. Обостряне на хронични заболявания

Есента е период, когато най-често възникват обостряния на различни хронични заболявания. В частност, през есента се обострят заболяванията на ставите и тези на сърдечно-съдовата система.

Най-често обострянето настъпва при тези пациенти, които се придържат недобросъвестно към препоръките на лекарите.

Често леко облекчаване на състоянието се превръща в повод за отказ от лечебни диети и дори и от прием на необходимите препарати.

Това не е препоръчително, особено през есента, когато рязко се променя времето и всички болежки излизат на повърхността.

4. Настинка и грип

Простудата е основният есенен проблем на болшинството от нас. Рязкото влошаване на времето, преохлаждането и понижаването на имунитета често води до простудни заболявания.

За понижаване на риска от възникване на подобни проблеми, се препоръчва придържането към следните препоръки:

• По-често мийте ръцете си със сапун;
• Хранене се с разнообразна храна, богата на витамини и минерали;
• Избягвайте прекомерното излагане на организма на студ, като се обличате според времето;

5. Излишни килограми

Тъй като през есента активността ни се понижава, то закономерно започваме и да увеличаваме теглото си. Храненето през есента става по-калорично, поради липсата на плодове и зеленчуци.

Но поне към настоящия момент този проблем не ни застрашава, тъй като пазарите са пълни със сезонни плодове, все пак официално не сме навлезли в есента, все още е лято.

А проблемът с липсата на пресни плодове се появява в началото на ноември, когато есента навлиза в същинската си студена, мъглива и мрачна фаза.

Топ 5 есенни проблема и как да се справите с тях
4.5 (89.33%) 60 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 20, 2015 17:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи