Закуската е основното хранене за деня. И може би най-коварното.

Достатъчно е да го пропуснем или да изядем нещо не каквото трябва и ето - наднормени килограми.

Как да закусваме правилно?

Първо сън, след това закуска

Апетитната закуска трябва да се предшества от пълноценен сън.

Към това мнение се придържат учени от САЩ.

Изследванията показват, че хората, които спят 5 часа и по-малко, са с 2.5 пъти повече мазнини, в сравнение с тези в обятията на Морфей по 6-7 часа на ден.

Така че мазнините около корема не бързат да ви напускат въпреки спорта, спазването на диети и на активен начин на живот, е необходима промяна в режима на нощен отдих.

И тогава всичко ще ви се получи.

5 грешки по време на закуска, които ни карат да пълнеем

1. Не закусвате изобщо

Една от най-големите грешки на хората, които желаят да отслабнат, е игнорирането на закуската.

Оправданията може да са много – липса на време, липса на апетит или просто нежелание за готвене.

Но дори и да не успеете да закусите у дома, вземете си закуска за работа, пригответе си я още от вечерта.

Изследване показва, че хората, които пропускат закуска, 4.5 пъти по-често страдат от затлъстяване.

Пропускането на хранене забавя обмяната на веществата и повишава апетита, и следващото хранене ще си наваксате това, което не сте изяли сутринта.

2. Много малки порции

Втората крайност по време на закуска това са детските порции.

Така обичат да отслабват младите майки.

Когато приготвят сутрин закуска за детето, те правят същата порция за себе си.

Но ако след като похапне детето се засища, майката я очаква горчиво разочарование – липса на енергия в комбинация с вълчи апетит.

И ако проблемът се решава с чаша кафе със сандвич, то жената не само ще отслабне, но и ще напълнее.

Тъжната картина се допълва с проблеми с храносмилането – гастрит или язва.

3. Малко вода

Чаша чиста вода със стайна температура трябва да предшества всяко хранене, но ключова роля въпросната чаша има по време на закуска.

Сутринта водата активира метаболизма, подобрява функцията на стомашно-чревния тракт и помага за по-добро усвояване на храната.

4. Обезмаслени храни

Храните с нисък процент масленост са опасни не само сутрин, но и постоянно.

При премахване на мазнините в даден продукт, те се заместват от въглехидрати.

Така калоричността на храната остава предишната, но вече не засища толкова добре.

Храните с ограничение на въглехидратите до 43% са по-питателни и засищащи и почти не влияят на нивата на кръвната захар, за разлика от тези, които съдържат 55% въглехидрати.

Това означава, че е по-полезно да се похапват храни с умерена масленост и умерено количество въглехидрати.

5. Прекаляване с полезните храни

Ако се храните само със здравословни храни, това не означава, че не трябва да се съобразявате с количествата.

Дори полезните храни съдържат калории, количеството на които с всяко следващо хранене се увеличава.

Как да разберем какво количество храна е здравословно?

Ето и подсказките на диетолози:

Половината от чинията трябва да със зеленчукова гарнитура, а другата половина с храни, богати на белтъчини с размер на юмрук – пилешко, извара, една порция зърнени.

Всичко това се допълва с малко мазнини – риба, авокадо, растителни масла или краве масло.