Топ 5 храни, които е опасно да се претоплят

Мария
Написана от Мария декември 27, 2015 10:59

Топ 5 храни, които е опасно да се претоплят

Акценти:

  • Храни - мазни
  • Пържени картофи - претопляне
  • Яйца - претопляне

Свързани:

Много от нас ежедневно оставят обяда си в хладилника „за после“, ако нямат време да го хапнат или им е прекалено много. Така си запазват яденето за по-късно, когато огладнеят или за евентуална вечеря.

След като мръзне в хладилника известно време и му дойде времето, то бива изваждано и затопляно, след което видимо променя вкусовите си качества, но все пак в повечето случаи става за ядене. В повечето обаче.

Независимо дали става въпрос за микровълнова или просто да затоплите останалата храна на котлона, има някои продукти и ястия, които никога не бива да бъдат претопляни.

1. Печено пиле

Поради високото си съдържание на белтъчини, пилето може да причини проблеми с храносмилането, ако решите да го претоплите след ден-два, които то е прекарало в хладилника.

Има високо потенциален риск тези проблеми да доведат до страшни стомашни болки, особено ако пилето си е било старо по принцип.

Вместо да го затопляте, намерете мястото му в някое студено ястие, като сандвич например.

Или пък ако толкова искате да го консумирате топло го комбинирайте с някое друго горещо ястие, току-що извадено от фурната – сложете го в чинията си с варено зеле, така че врялото зеле да го покрие и да го затопли. Не е най-добрата опция, но пак е нещо.

2. „Зелените“ храни

В това число влизат повечето неща от сорта на спанак, коприва и т.н. Тъй като много от „зелените“ храни са, за жалост, богати на нитрати, тези нитрати при претопляне може да се превърнат в нитрити и други карциногени.

Това са химични съединения, които са изключително опасни за здравето.

След като взаимодействат с хемоглобина, те го превръщат в така наречения метхемоглобин. Той не може да пренася кислорода и вследствие на това се появяват всякакви заболявания.

Недостигът на кислород в клетките може да предизвика посиняване на кожата, стомашни проблеми, нарушения в метаболизма и какво ли още не.

3. Яйца

Варени, бъркани, на очи, каквито и да са – не бива да бъдат претопляни! Също като пилето, те са богати на белтъчини, но могат да предизвикат още по-сериозни стомашни проблеми.

4. Високо мазнинни храни

Тук се включват всякакви готвени храни с високо съдържание на мазнини – авокадо, орехи, фъстъци и т.н. Макар че не много хора консумират тези видове храни в такъв вариант, още се намират такива, които да не ги харесват в суровия им вид и да ги обработват по всякакви начини, в което само по себе си няма лошо, но когато ги обработват за втори път, вече става лошо.

Подобни храни имат много ниски точки на задимяване – с други думи на мазнината не й трябва уникално висока температура за да започне да гори и да отделя опасни вещества.

Поради тази причина, след като веднъж претоплите храните, за които става въпрос, е възможно те да гранасят и да станат негодни за ядене.

5. Картофи

Картофите, стига да не са пържени, съдържат уникално полезни вещества в себе си.

Ако не ги консумирате веднага обаче, те губят тези вещества и се превръщат в абсолютно ненужна храна за организма, която не само че няма да ви осигури пълноценно засищане, ами и може да преизвика хранително отравяне, ако е престояла прекалено дълго.

Стомашните проблеми са още по-вероятни, ако са били и пържени.

Това е причината, поради която много от дюнерите, в чийто състав има стари пържени картофи, предизвикват хранително отравяне.

Топ 5 храни, които е опасно да се претоплят
4.5 (89.55%) 67 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 27, 2015 10:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи